SLUITEN


Op zoek naar iets ?

Zoeken

Al een MM-account ?

Inloggen Wachtwoord vergeten ?

Voer hierna uw e-mail adres in en ontvang een link om uw wachtwoord aan te maken.Je wachtwoord versturen
FR NL

Op zoek naar iets ?


GEAVANCEERDE ZOEKOPTIES >

Nog geen lid van MM ?

mm.be is een freemium site. Om toegang te krijgen tot onze betalende inhoud, moet je een account aanmaken en je abonneren op onze producten.
Account aanmaken

Al een MM-account ?

Wachtwoord vergeten ?

Voer hierna uw e-mail adres in en ontvang een link om uw wachtwoord aan te maken.


Je wachtwoord versturen
close

BOA 2017: de Gouden Cases en de Specials

Donderdag 27 April 2017


BOA 2017: de Gouden Cases en de Specials
De jury’s van de Best of Activation van de ACC, waaronder de adverteerders- en creatieve jury die respectievelijk voorgezeten werden door Nele Baeyens (Head of Marcomms TV, Medialaan) en Sébastien De Valck (Creative Director, BBDO), reikten dit jaar 41 prijzen uit. Er werden in totaal 152 dossiers ingeschreven.
 
De meest bekroonde campagnes zijn ‘Klarafy’ van FamousGrey voor Klara met een Gold (Digital) en drie Silver (Innovative, Product Launch en Creatives), ‘Mobistar Letters’ van Publicis voor Orange met een Gold (Product Launch), een Silver (Integrated) en twee Bronze (Brand Building en Creatives), en ‘Coins of Hope’ van These Days voor Child Focus dat twee Gold (Innovative en Charity) en een Silver (Creatives).
 
De bureau-top wordt gedomineerd door These Days dat vijf van de negen uitgereikte Gold wint, en hiermee DDB, FamousGrey, TBWA, Havas, Publicis, Air, BBDO, Darwin, LDV en Spicymotion.
 
Hierna de cases van alle Gold en Specials. De volledige lijst met laureaten vind je hier


These Days / Child Focus : "Coins of Hope" 
Gold Innovative + Gold Charity + Silver Creatives 


In Europa verdwijnt om de twee minuten een kind. Gelukkig worden de meesten snel teruggevonden, voor anderen duurt het helaas maanden of soms jaren. Child Focus geeft de hoop in elk geval nooit op en doet alles wat mogelijk is om de families te helpen bij hun zoektocht.
 
Om dit onder de aandacht te brengen lanceerde de organisatie ter gelegenheid van de Internationale Dag voor de Vermiste Kinderen haar ‘Coins of Hope’: een miljoen vers geslagen muntstukken van 2 euro met als beeltenis het portret van Liam Vanden Branden die in 1996 verdween. Als jongste kind in België dat al zolang vermist is, staat hij symbool voor al zijn lotgenootjes van vandaag en morgen. Met deze ‘Coins of Hope’ die letterlijk een nieuw ‘medium’ zijn dat van hand tot hand gaat, wil de organisatie de hoop voor elk vermist kind levendig houden, in ieders hand, in elk land.
 
Op de munten staat de foto van Liam die ook op de affiches met zijn opsporingsbericht gebruikt werd, alsook de website waar de details over alle vermiste kinderen kunnen worden teruggevonden. In de bijhorende mediacampagne worden mensen uitgenodigd de hoop levendig te houden door de munten die ze uitgeven te fotograferen en dat beeld te delen met de hashtag #CoinsofHope. Die foto’s verschenen telkens op een interactieve wereldkaart online.
 
De boodschap werd verder verspreid door bekende mensen en politici en aan de hand van tv- en radiospots, ATM screens, affiches en ambient media. De actie leverde earned media ter waarde van 22 miljoen euro op en leidde tot 180 miljoen media-impressies en een bereik van 70 miljoen mensen op sociale media. Maar veel belangrijker: ze draagt vandaag nog steeds bij tot het in stand houden van de hoop dat deze vermiste kinderen ooit gevonden en nooit vergeten zullen worden. Bovendien werd dankzij de campagne en de bijhorende media-aandacht een jongen die al bijna een jaar vermist was teruggevonden.


FamousGrey / Klara : "Klarafy"
Gold Digital + Silver Innovative + Silver Product Launch + Silver Creatives


FamousGrey en Klara ontwikkelden in mei vorig jaar Klarafy, een webtool die ieders muzieksmaak vertaalt in… klassieke muziek. Bedoeling: de kunst toegankelijker maken voor het grote publiek.
 
In de praktijk zoekt Klarafy naar affiniteiten, gelijkenissen en connecties tussen de favoriete muziek van een individu en klassieke muziek. Om dit soort conversie te verwezenlijken overloopt de tool de Spotify-playlist van de persoon in kwestie aan de hand van drie criteria: het favoriete muziekgenre, de overheersende muzikale sfeer en specifieke aanwijzingen, zoals bepaalde instrumenten of stemtypes, enzovoort. De tool kon ook je gemoedstoestand analyseren aan de hand van je afgespeelde songs en aldus klassieke muziekartiesten zoeken die een vergelijkbare stemming.
 
Na afloop van de campagne bleek dat Klara zijn doelstelling, een groter publiek vinden voor klassieke muziek, bereikt had en daarnaast spinde ook partner Spotify garen bij het slimme idee van Famous. De gemiddelde Spotify gebruiker die naar klassieke muziek luistert, was 53 jaar oud vòòr de lancering van Klarafy. Na de actie bleek de gemiddelde leeftijd tien jaar lager te liggen en groeide het aantal luisteraars van klassieke muziek op de streamingsite met 82,6%. De Klarafy website noteerde 140.464 bezoeken en 60.000 Klarafied playlists.Ook op PR-vlak was de actie een voltreffer, met heel wat media-aandacht op tv en radio als als resultaat. De totale mediawaarde lag op 580.000 euro.


Publicis / Orange : "The Mobistar Letters"
Gold Product Launch + Silver Integrated + Bronze Brand Building + Bronze Creatives


Op 10 mei veranderde Mobistar zijn naam in Orange. Bij wijze van aanloop kwam Publicis Brussels met een slimme ‘pre-launch’ campagne op de proppen. Op basis van de vaststelling dat de Mobistar-winkels hun lichtreclames niet meer nodig zouden hebben en in het licht van de merkbelofte van Orange om zo dicht mogelijk bij de consumenten te staan, dachten Publicis Brussels en de Franse operator dat het merk Mobistar na negentien jaar van trouwe dienst zijn klanten nog van nut kon zijn door de letters van zijn lichtreclame van zijn kleine 200 winkels aan hen weg te geven.
 
Op een website kon iedereen woorden naar keuze ingeven, op voorwaarde dat ze bestonden uit de acht letters van Mobistar. De deelnemers die de origineelste woorden vormden en ze openbaar maakten via een foto, konden de letters van het geselecteerde woord winnen. De actie werd ondersteund via twee tv-spots, bannering, Facebook ads en 36m² affiches waarin de gevormde woorden te zien waren.
 
Op minder dan drie weken tijd, bezochten 150.000 mensen de website. De geslaagde actie vormde verder de perfecte prelude voor het lanceringsgeweld van het nieuwe merk Orange. Ze sloot eveneens goed aan bij de nieuwe merkbelofte ‘Omdat het echt telt’.


DDB / Studio Brussel : "Stardust for Bowie"
Gold Creatives + Silver Digital + Press Coup de coeur


Precies de dag na het overlijden van David Bowie, en in samenwerking met de sterrenwacht Mira, lanceerde DDB de site stardustforbowie.be voor StuBru. Doelstelling: de geestelijke vader van Major Tom zijn eigen constellatie geven, zoals die geregistreerd werd op het exacte moment waarop hij het aardse voor het hiernamaals inwisselde. Die staat dicht bij Mars en bestaat uit zeven sterren die allemaal refereren naar albums van de artiest. Ze heeft de vorm van de beroemde roodblauwe bliksemschicht van Aladdin Sane. Op de website die gelinkt is met Google Sky, kunnen fans hun persoonlijke bijdrage leveren, door hun favoriete song een plaatsje te geven, met een persoonlijke tekst in de vorm van een ster. Hoe meer sterren, hoe harder de constellatie op de homepage blinkt.
 
Resultaat: meer dan 200.000 afscheidsberichten uit 80 verschillende landen, 1,1 miljoen shares en comments en 13,3 miljard impressies (bron: Talkwalker). De krachttoer die de vaak bekroonde campagne realiseerde, blijft indrukwekkend en ze mobiliseerde de hele DDB-machine die zich en bloc inzette om alles in 24u te bedenken, te produceren en te verspreiden. 


These Days / Telenet : "The Disposable Camerapp"
Gold Direct + Silver Media 


Voor de ‘Vollenbak Vooruit’ campagne die gecreëerd werd voor de twintigste verjaardag van Telenet, bedacht These Days de CamerApp, een… wegwerpbare iOS- en Android foto-app. Zodra ze geïnstalleerd was, kon de gebruiker er gedurende 14 dagen (en geen minuut langer) een vijftiental foto’s zonder filter mee maken. Zodra ze geprint waren, werden ze per post naar de gebruiker gestuurd, met daarbij een aantrekkelijk aanbod voor een nieuwe smartphone.
 
Resultaat: de actie bereikte 2,3 miljoen Vlamingen (van de 6,4 miljoen in totaal). 76% gebruikte de CamerApp dagelijks. Tijdens de campagne steeg de verkoop van smartphones met 17%.


These Days / Black + Decker : "Floor 99.9"
Gold Event Marketing


“Het is hier zo proper dat je van de vloer kan eten.” Je hoort het vaak, maar ziet het nooit. Althans, tot de opening van pop-uprestaurant Floor 99.9 in het oude postkantoor op de Antwerpse Groenplaats. Daar serveerde de Limburgse topchef Anne-Sophie Breysem haar gerechten daadwerkelijk op de vloer.
 
De actie moest duidelijk maken dat de nieuwe steam-mop en SteaMitt van Black+Decker die 99,9% van de bacteriën doden, de vloer letterlijk schoner dan schoon maken. Om de proef op de som te nemen organiseerde These Days een gastronomisch diner voor lifestyle journalisten die voor een keer niet uit een bord, maar rechtstreeks van de vloer aten. Die werd voor de eerste gang en tussen de gerechten door eerst gereinigd met de efficiënte stoomreiniger van Black+Decker. Zo konden alle aanwezigen met een gerust hart genieten van al het lekkers geserveerd op een brandschoon en bacterievrij bedje van tegel. Beslist een bijzonder originele manier om de merkbelofte in de verf te zetten!


These Days / Child Focus : "Put a price on your precious"
Gold Small Budget


Kinderen hebben geen waarde. Of beter, hun waarde is onschatbaar. Toch worden elke dag minderjarigen het slachtoffer van seksuele uitbuiting of worden verkocht, letterlijk. Meestal denken we bij dit soort praktijken aan Azië of Zuid-Amerika, of aan grote misdaadnetwerken, maar het gebeurt ook dichter bij huis.
 
Om de bevolking voor deze problematiek te sensibiliseren ontwikkelde These Days ter gelegenheid van End Child Abuse Day op 18 november een site voor Child Focus. Daar konden bezoekers de waarde van hun kinderen laten ‘berekenen’ aan de hand van een online tool. Die maakte gebruik van vier parameters (leeftijd, geslacht, haar- en huidskleur) om een prijskaartje op de jonge hoofdjes te plakken.
 
Traffic naar het platform werd vooral gegenereerd via Facebook en Twitter, naast de public relations. De actie raakte beslist een gevoelige snaar, zelfs bij koningin Mathilde, en kreeg massale persaandacht in binnen- en buitenland. De tool werd 170.000 keer gebruikt op een enkele dag en bereikte 16 miljoen mensen wereldwijd. 


Havas / Luminus : "The 12th Devil"
Gold Sponsorship 


Ter gelegenheid van het EK 2016 riepen Luminus en Havas de Twaalfde Duivel in het leven. Dat technologische figuurtje werd overhandigd aan onze nationale ploeg en moest ze vergezellen gedurende de hele competitie. Bedoeling: het team aanmoedigen door het letterlijk alle energie van de vele supporters door te geven. Elke keer zo’n supporter een aanmoedigende boodschap postte via de sociale media, lichtte het figuurtje op en verscheen het bericht op het daartoe voorziene schermpje. Hoe meer berichten, hoe meer energie de Twaalfde Duivel kreeg en hoe sterker de spelers naar de overwinning gestuwd werden (in theorie toch).
 
Resultaat: niet alleen 72.728 vermeldingen in on- en offline media, maar bovendien waren de hashtags ‘#12eDiable/#12deDuivel’ de vaakst gebruikte op Twitter, Instagram en Facebook gedurende de competitie en behoorden ze tot de meest gebruikte door de sponsorende merken in België. 


TBWA / CBC : "Sleep on it"
Press Award + Bronze Integrated


Zoals iedereen weet hebben Belgen een baksteen in hun maag. En naast het feit dat ze dromen van een eigen stek, koesteren ze bovendien allerlei eisen over de plaats waar ze die willen verwezenlijken. Voor 82% van de Belgen is de buurt het belangrijkste criterium bij hun vastgoedkeuze. Maar ook al kan een buurt bekoorlijk lijken, ze kan ook nadelen hebben die pas aan het licht komen als je eenmaal verhuisd bent. Om dat soort onaangename verrassingen te vermijden creëerden CBC Banque en TBWA ‘Sleep on it’, een actie die toekomstige eigenaars de kans biedt de buurt waar ze willen gaan wonen te testen door er een of meerdere nachten te verblijven met Airbnb. Zo kunnen ze zelf ontdekken of de werkelijkheid overeenstemt met hun dromen.
 
Resultaat voor deze Belgische première: de naambekendheid van CBC Banque inzake hypothecaire leningen steeg in een klap met 32%. 


DDB / Alzheimer Liga : "Simplified Stories"
Craftmanship Award


Het was onze favoriete campagne op de Cannes Lions vorig jaar. Ter herinnering, om de awareness van de Alzheimer Liga Vlaanderen te versterken vroeg de vereniging DDB om na te denken over een campagne. In plaats van een gewone advertentie te creëren, wilde het bureau echter iets bedenken dat de patiënten ook zou kunnen helpen. Een vereenvoudigd maar volwaardig boek om precies te zijn. Onderzoek toont immers aan dat (blijven) lezen kan helpen om de symptomen van de ziekte te vertragen. DDB, uitgever Borgerhoff & Lamberigts, het regionaal expertisecentrum dementie Paradox en professor Sebastiaan Engelborghs (UA) lanceerden aldus een aangepaste boekenreeks onder de titel ‘Simplified Stories’.
 
De serie opent met de biografie van Stromae, geschreven door Peter Verbruggen. Concreet bleef de kern van het verhaal behouden, maar het wordt verteld in kortere zinnen en hoofdstukken, met minder (moeilijke) woorden en maximum vier hoofdpersonages. Ook de volgorde werd chronologisch gemaakt. Verder onderging de lay-out een aantal ingrepen, met meer witruimte en de toevoeging van foto’s, een groter lettertype,… Bovendien werd elk hoofdstuk aan het einde apart kort samengevat. “Voor mij is het ook 'advertising with high purpose'. Het is meer dan een advertentie, meer dan een campagne. Het is een echte oplossing, een hulpmiddel”, vertelde CD Odin Saillé ons in Cannes. Reclame die zijn commerciële doel overstijgt, maar een individuele en een maatschappelijke meerwaarde vertegenwoordigt dus. 
 ARCHIVE / AWARDS


INTERVIEW

Ben Priest (ex Adam & Eve/DDB):

Ben Priest (ex Adam & Eve/DDB): "De meeste reclame van nu is slecht, maar dat is altijd zo geweest"DOSSIER  BTOB Awards 2018: de gouden campagnes en het mediamerk van het jaar  


De grote winnaar van de BTOB Awards 2018 is LDV United. Dat wint drie van de vier uitgereikte Gold en een Silver met ‘Dare to sponsor’ voor Special Olympics en ‘Borstfiguranten’ voor Kind & Gezin....


en savoir plus
Member only
Connectez-vous Om toegang te krijgen tot dit dossier


Mixx 2018: de gouden campagnes  


Van de 133 campagnes die ingeschreven werden de Mixx Awards 2018 van BAM, reikten de jury’s voorgezeten door Christine Jean (AG), Sonja Klein (OMG), Wim Decraene (Frucon) en Alex Thoré...


en savoir plus
Member only
Connectez-vous Om toegang te krijgen tot dit dossier


Re-evaluating Media: over de gepercipieerde en reële impact van media  


Radiocenter, het marketingorgaan van de Britste radiozenders dat radio promoot als commercieel medium, gaf begin dit jaar de opdracht aan Ebiquity om een rapport op te stellen over de marktpositie...


en savoir plus
Member only
Connectez-vous Om toegang te krijgen tot dit dossier