Follow me, door Griet Byl
Zondag 9 April 2017
Grote ontsteltenis in Instagram-land, een dikke week geleden. Een stoute hacker was er immers in geslaagd het account van modeblogster Tiany Kiriloff te kapen en haar 191.000 volgers te gijzelen. Paniek alom, want zonder hen kon het ex-model haar contractueel bepaalde quotum likes niet halen en dus haar deals met diverse merken niet nakomen. Broodroof noemde ze het in de krant.
De tijd dat blogs en sociale netwerken als Pinterest en Instagram een soort van openbare feel good dagboeken of uit de hand gelopen creatieve hobby waren, ligt met andere woorden lang achter ons. Vandaag steken internetsterren de vorige generatie celebs naar de kroon en bombarderen zichzelf gretig tot influencers die in de eerste plaats hun naam en imago vermarkten. Als ze ook nog bloggen, zie je ze nog al eens aarzelen tussen de rol van nieuwerwets communicatiekanaal en erkende reclamedrager, met in beide gevallen een potentieel dat de moderne marketeers al snel inzagen. Getuige hiervan de recente creatie van platformen als Native Nation of Influo die rankings en meetsystemen voor die hippe online vogels aanreiken. Tegelijk gaan in bloggerskringen stemmen op om, naar het voorbeeld van wat er bestaat in andere creatieve disciplines, een heuse beroepsvereniging op te richten en een volwaardige gedragscode in het leven te roepen. Beslist een nobel streven, maar een allesbehalve makkelijke opdracht, gezien de verscheidenheid van de spelers en hun activiteiten. Zo’n charter zou in elk geval kunnen bijdragen om dankzij enkele duidelijke regels een aantal wantoestanden uit de wereld te helpen. Net zoals in de traditionele media is de grens tussen authentieke redactionele inhoud en native advertising soms immers nogal vaag en flexibel. Een heikel punt, als je weet dat consumenten vandaag steeds minder vertrouwen koesteren in zowel merken als media.
Miss Kiriloff haar volgers ondertussen terug en kan weer op beide oren slapen. Voorlopig toch. Want wist je dat ook in het selecte wereldje van het sterrendom de robots aan een opmars zijn begonnen? Bekende groepen, acteurs en actrices communiceren – openlijk – met hun fans via chatbots en bepaalde persbureaus waaronder Associated Press hanteren nu al redactionele software om communiqués te genereren. Hoelang nog voor artificiële jongens en meisjes ook in het wereldje van de influencers het roer in handen nemen? En kunnen die dan beschuldigd worden van broodroof?
Griet Byl
ARCHIVE / MEDIA - ONLINE