Fr
Close

BRANDS

Lidl, Advertiser of the Year 2015: the reason why

Donderdag 28 Januari 2016

Lidl, Advertiser of the Year 2015: the reason why

IKEA maar ook H&M vormen onbetwistbare inspiratiebronnen voor Lidl. Net zoals deze merken die binnenhuisinrichting en mode democratisch gemaakt hebben, wil het Duitse merk hetzelfde doen voor de gastronomie en verse producten. Begin vorig jaar startte Lidl een samenwerking met BBDO. Dat leidde in april tot een eerste nationale campagne, waarmee de retailer zich positioneert als de discounter van de verse producten met een uitgebreid assortiment Belgische producten bedoeld voor prijsgevoelige families.
 
Dat discours wordt het hele jaar lang herhaald met talrijke communicaties op televisie (zoals de recente kerstspot). Dat leidde volgens de laatste Retail Brand Barometer van Dentsu Aegis de beste reclame-herinneringsscore op (60% voor Delhaize, Colruyt en Carrefour). Doelstelling: de groei van het marktaandeel versnellen en in het verlengde de uitbreiding van het aanbod en de modernisering van het netwerk dat 300 winkels telt en dat nu een veel aangenamere, frissere sfeer uitstraalt.
 
Lidl België is dan ook ambitieus: binnen dit en vijf jaar wil de keten zijn lokale verankering versterken en zijn marktaandeel optrekken van 8 naar meer dan 10%. Er zouden 50 nieuwe winkels hun deuren moeten openen. Ook het aantal Belgische producten (20% van het assortiment) en Belgische leveranciers (41%) zou moeten toenemen. “De kracht van het merk zit in de mix bestaande uit Duitse striktheid, wendbaarheid, flexibiliteit en tot het uiterste willen gaan”, zei Isabel Peeters bij BBDO onlangs. Ten bewijze verwijst ze naar de recente ‘Soep van de dag’ campagne: “Toen we hun het idee voorstelden, zijn ze onmiddellijk akkoord gegaan en hebben ze er alles aan gedaan om ze concreet te maken: de recepten, de packaging, de producen, de communicatie… Alles was rond in een recordtijd.”
 
Los daarvan staat Lidl ook voor vernieuwende promocampagnes die de strijd aanbinden met voedselverspilling of die de klantenbinding willen versterken (zoals de actie die de blokkende studenten wil helpen). Zonder natuurlijk de pop-up store in Tomorrowland te vergeten. Want net zoals de jonge mama’s zijn ook de jongeren nu een prioritaire doelgroep van de ‘smart discounter’.

Archief / BRANDS