SLUITEN


Op zoek naar iets ?

Zoeken

Al een MM-account ?

Inloggen Wachtwoord vergeten ?

Voer hierna uw e-mail adres in en ontvang een link om uw wachtwoord aan te maken.Je wachtwoord versturen
FR NL

Op zoek naar iets ?


GEAVANCEERDE ZOEKOPTIES >

Nog geen lid van MM ?

mm.be is een freemium site. Om toegang te krijgen tot onze betalende inhoud, moet je een account aanmaken en je abonneren op onze producten.
Account aanmaken

Al een MM-account ?

Wachtwoord vergeten ?

Voer hierna uw e-mail adres in en ontvang een link om uw wachtwoord aan te maken.


Je wachtwoord versturen
close

Bewust verkopen doet onbewust kopen, door Wim Hamaekers (managing partner Haystack International)

Vrijdag 2 Oktober 2015


Bewust verkopen doet onbewust kopen, door Wim Hamaekers (managing partner Haystack International)
In de marge van de UBA Academy waarvan MM partner is, laten we in deze rubriek de ‘experts-docenten’ van de Communication Master Classes aan het woord. Deze week legt Wim Hamaekers die de sessie rond In-store Communication van 13 oktober voor zijn rekening neemt, ons uit hoe in-store communicatie een maximale impact op het aankoopgedrag kan hebben.
 
Wie zijn product verkocht wil krijgen in de supermarkt, moet opboksen tegen 20.000 tot zelfs 30.000 andere producten. En dat terwijl de klanten in amper twee tot drie seconden beslissen of ze je product kopen of niet. En dus gaan producenten, groot en klein, de strijd aan via felle kleuren, creatieve verpakkingen, visuele hoogstandjes en knallende slogans. Instore communicatie wordt zo een beroep op zich.
 
Je moet als marketeer een bittere strijd leveren om je product aan de man te brengen. Want bij 80 procent van hun aankopen laten shoppers zich leiden door hun buikgevoel. Bovendien houdt slechts een op twee mensen zich aan zijn boodschappenlijstje en over 70 procent van onze aankopen beslissen we pas in de winkel. Onbewust worden consumenten geprikkeld en verleid door alles wat ze zien, horen, ruiken en proeven. Displays met geluid, de plaats die je product inneemt in het winkelrek, de slogan die je gebruikt,… Alles draagt bij tot de beslissingen die ze nemen in de winkel.
 
Als marketeer moet je in een paar seconden het verschil maken. Dat is de tijd die een shopper nodig heeft om te beslissen of je product in een schap naast tientallen concurrenten de moeite waard is. Hoe? Door consumenten te bevestigen in hun keuze, bijvoorbeeld. Ze willen producten terugvinden die ze kennen en waar ze naar op zoek zijn. Verse croissants wil je ruiken als je bij de bakker binnenkomt. En consumenten zullen je product ook sneller kopen als het opvalt en hun aandacht trekt. Contrasterende kleuren of displays die geur en geluid verspreiden, worden hier vaak voor ingezet.
 
Maar er is tegenwoordig meer nodig om een plaatsje te veroveren in de hoofden van de consument. Wist je dat mensen tijdens het winkelen maar 10 procent van de producten écht zien? Al de rest gaat op in het geheel. Het is daarom essentieel dat consumenten een fijn gevoel krijgen bij de aankoop van je product: beleving en verleiding zijn noodzakelijk bij offline shoppen. Laat ze kennismaken en de mogelijkheden ontdekken. Geef ze bijvoorbeeld de kans om te proeven van je nieuwe product of geef demonstraties om al de functies van het gadget duidelijk te maken. Betrek ze en zorg dat je een meerwaarde biedt.
 
Dat is de weg die supermarkten moeten inslaan als ze in de toekomst willen overleven. In een periode waarin we zowat alles online kunnen kopen, moet de supermarkt een inspiratieplaats worden. Eentje waar je naartoe gaat om nieuwe producten en mogelijkheden te ontdekken. Delhaize komt hier tegenwoordig sterk mee uit de hoek. Door hun slagerij zichtbaar te maken, krijgen de consumenten niet alleen bevestiging over de versheid van het product, ze zien ook hoe het eraan toe gaat en beleven het proces.
 
Om als marketeer het verschil te maken en zo de consumenten over de streep trekken, moet je weten hoe de klant zich voelt en naar wat hij op zoek is. Daarom is er onderzoek nodig naar de emoties die mensen ervaren tijdens het shoppen en welke impulsen hem (onbewust) beïnvloeden. Vragenlijsten zijn goed voor de bewuste keuzes, maar vooral neurotools zijn hier de sleutel tot succes. Want die brengen het emotionele en onbewuste proces in kaart. Met eye-tracking bijvoorbeeld kunnen marketeers perfect ontdekken wat de aandacht van de consument trekt en wat hen aanspreekt. Pas als we goed begrijpen hoe consumenten naar de winkel en de verpakkingen kijken, zullen we voorgoed voorbij de knallende promotieslogans geraken en kunnen marketeers gericht te werk gaan.ARCHIVE / BRANDS - STRATEGY


INTERVIEW

  Guillaume Boutin (Proximus):

Guillaume Boutin (Proximus): "We willen de digitale gezel van de Belgen worden"DOSSIER  Mixx 2018: de gouden campagnes  


Van de 133 campagnes die ingeschreven werden de Mixx Awards 2018 van BAM, reikten de jury’s voorgezeten door Christine Jean (AG), Sonja Klein (OMG), Wim Decraene (Frucon) en Alex Thoré...


en savoir plus
Member only
Connectez-vous Om toegang te krijgen tot dit dossier


Re-evaluating Media: over de gepercipieerde en reële impact van media  


Radiocenter, het marketingorgaan van de Britste radiozenders dat radio promoot als commercieel medium, gaf begin dit jaar de opdracht aan Ebiquity om een rapport op te stellen over de marktpositie...


en savoir plus
Member only
Connectez-vous Om toegang te krijgen tot dit dossier


Influencer marketing: tussen emancipatie en zelfregulering  


Met het oog op meer transparantie publiceerde de FOD Economie half mei een erg strikte richtlijn inzake influencer marketing. Het initiatief werd onthaald op een storm van protest en meteen weer...


en savoir plus
Member only
Connectez-vous Om toegang te krijgen tot dit dossier