SLUITEN


Op zoek naar iets ?

Zoeken

Al een MM-account ?

Inloggen Wachtwoord vergeten ?

Wachtwoord vergeten ?Je wachtwoord versturen
FR NL

Op zoek naar iets ?


GEAVANCEERDE ZOEKOPTIES >

Nog geen lid van MM ?

mm.be is een freemium site. Om toegang te krijgen tot onze betalende inhoud, moet je een account aanmaken en je abonneren op onze producten.
Account aanmaken

Al een MM-account ?

Wachtwoord vergeten ?

Wachtwoord vergeten ?


Je wachtwoord versturen
close
ARCHIEF

Leo Burnett verandert de regels voor de Vlaamse Overheid

Vrijdag 25 September 2015


Leo Burnett verandert de regels voor de Vlaamse Overheid
Assets :
print radio radio
Credits :
Client : Vlaamse Overheid, Departement Mobiliteit en Openbare Werken
Contact : Dirk Verhoeven
Agency : Leo Burnett Brussels
CD : Tom Garcia
Creation : Wout Geysen
Creation : Jurgen Verbiest
Creation : Ivan Moons
Creation : Tom Garcia
Graphic Design : Benoit Germeaux, Ivan Moons
Strategic Planner : Dieter Riemaeker
Account Director : Jeroen Vernelen
Account Manager : Elodie Pagaud
Managing Director : Kaat Danneels
Agency Producer : Monique Sampermans
Print Producer : Luc Sneyers
Radio Production Company : Sonicville
Music Composition : Sonicville
Production Company : Hamlet
Photographer : Frank Abbeloos
Media : Mindshare
Producer : Ruben Goots

Leo Burnett ontwikkelde een nieuwe sensibiliseringscampagne voor te snel rijden en meer in het algemeen voor verkeersveiligheid in het Vlaams Gewest. Het minste wat we daarover kunnen zeggen, is dat de doelstelling voor het bureau alvast bereikt is.

“Met de zesde staatshervorming is verkeersveiligheid in Vlaanderen een regionale kwestie geworden”, luidt het bij de Vlaamse Overheid. “Daarom ging de competitie rond het budget voor een sensibiliseringscampagne voor de problematiek dit jaar uit van de Vlaamse regering. De pitch werd onlangs gewonnen door het bureau Leo Burnett, met een campagne die niet onopgemerkt zal voorbijgaan.”

“Het concept van de campagne is opgebouwd rond Ray”, aldus Tom Garcia, de CD van Leo Brunett. “Een coole, nonchalante gast die goed in zijn vel zit. In zijn opval- lend roze hemd en witte pak werpt hij zichzelf op als ‘bewaker’ van de Vlaamse wegen. Zijn missie: eraan herinneren dat je goed gedragen op de weg net zoals hij meer dan oké is.”

Na de beroemde Bob besloten de creatieven van Leo Burnett een nieuwe mascotte in het leven te roepen, met als doel de Vlaamse automobilisten te sensibiliseren voor de risico’s die ze lopen en de gevaren waaraan ze andere weggebruikers blootstellen door hun rijgedrag dat niet altijd even goed strookt met een optimale verkeersveiligheid op de Vlaamse wegen... Het is een veelbeproefde techniek in de reclame die zijn sporen ruimschoots verdiend heeft.

Dat geldt in elk geval voor Bob. In het geval van Ray zijn er voor- en tegenstanders en die zijn momenteel in een heuse mediastrijd verwikkeld. Zo vindt Touring bijvoorbeeld dat de sensibilisering compleet tenietgedaan wordt door de gebruikte humor en door het feit dat niemand de Ray in kwestie kent: hij is opeens zomaar opgedoken, met zijn onwaarschijnlijke look, in een onwaarschijnlijke setting, met al even onwaarschijnlijke uitspraken.

“Mensen zijn niet gewend aan humor voor dit soort boodschappen”, verdedigt Tom Garcia zich, hier maar ook via een korte video die hij bereid was ons toe te sturen. “Tot dusver toonden sensibiliseringscampagnes meestal een universum dat totaal tegengesteld is aan wat we voor Ray bedacht hebben. Meestal ging het om sombere situaties met schokkende beelden. Mensen geraken helaas gewend aan die overdaad aan gewichtige woorden en pakkende beelden. Waardoor het verhoopte effect geleidelijk vervaagt. Dat blijkt uit diverse studies. Daarom hebben we besloten volop te gaan voor humor. In deze bepaalde context was dat voor ons een goede manier om de aandacht te trekken, aangezien het compleet onverwacht is. We hadden het duidelijk niet bij het verkeerde eind.”

Momenteel is Ray te bekijken en te beluisteren op affiches langs de weg en op de radio. Vervolgens komt het concept aan bod via verschillende thema’s (gordel dragen, verstrooidheid en bellen aan het stuur). 


INTERVIEW

Francis Goffin:

Francis Goffin: "De toekomst van de radio is hybride"DOSSIER  Het CIM van de volgende generatie  


Hebben JIC’s (Joint Industry Committees) zoals het CIM nog een toekomst? En hoe ziet die er dan uit? Er werden tijdens het eerste trimester van het nieuwe jaar heel wat vragen gelanceerd binnen en...


en savoir plus
Member only
Connectez-vous Om toegang te krijgen tot dit dossier


AI en marketing: wat zijn de mogelijkheden en ambities voor de toekomst?  


Nog maar eens een artikel over artificiële intelligentie, hoor ik je al zeggen. En inderdaad, van de grootste optimisten tot de ergste pessimisten, iedereen doet zijn zegje over dit onderwerp....


en savoir plus
Member only
Connectez-vous Om toegang te krijgen tot dit dossier


Wim Vermeulen (Dentsu Aegis Network): "We zijn toe aan een herziening van het marketingvak"  


Wim Vermeulen schreef met ‘Marketing voor de Mad Men van morgen’ een uitermate bevattelijk en actueel boek over hoe marketeers hun merk in de markt moeten zetten in een postdigitale wereld met een...


en savoir plus
Member only
Connectez-vous Om toegang te krijgen tot dit dossier