Fr

INTELLIGENCE

Poll Sud: Rossel Advertising neemt de Franstaligen onder de loep

Dinsdag 20 Juni 2023

Poll Sud: Rossel Advertising neemt de Franstaligen onder de loep

Het gebeurt niet vaak dat regies andere onderwerpen dan media in strikte zin bestuderen. De informatie die zulke analyses opleveren als ze toch gebeuren, is ook nuttig voor redacties en geeft merken, zoals in dit geval, een gedetailleerd overzicht van de trends die de postcorona periode kenmerken bij de bevolking die ondertussen al volop nieuwe crisissen doormaakt. ‘Poll Sud’, de uitgebreide studie van Rossel Advertising over het gedrag van Franstalige Belgen die gisteravond werd voorgesteld, maakte de oefening en de boodschap is optimistisch. Het onderzoek dat gevoerd werd gespecialiseerde partners, zit vol met nuttige insights.

Voor deze gelaagde aanpak deed de regie een beroep op twee gerenommeerde onderzoeks- en adviesbureaus: Wide en Listen. Het eerste houdt zich meer bezig met kwalitatieve analyse, het tweede met kwantificering. Eerst was er een verkennende fase om tien hoofdtrends te identificeren, gevolgd door een validatiestudie op basis van een steekproef van 1.200 personen (18-74) die tussen april en mei van dit jaar werden bevraagd.

Het verslag preciseert dat Poll Sud de stereotypen die al te vaak geassocieerd worden met Franstaligen wil doorbreken en een objectief, gedocumenteerd beeld wil geven van wat hun consumptie beïnvloedt. Bovendien wil Rossel Advertising zich, in lijn met zijn nieuwe slogan ‘Tout en Proximité’, positioneren als een strategische partner die “aanbevelingen en opportuniteiten voor merken” ontwikkelt en adverteerders in staat stelt “hun boodschappen zo goed mogelijk aan te passen aan de Brusselse en Waalse doelgroepen”. Het bereik van de media die de uitgever op de markt brengt, beslaat immers het Franstalige landsgedeelte.

“Inzicht in onze doelgroepen beperkt zich niet tot hun mediaconsumptie”, zegt Edouard De Witte, Marketing Director bij Rossel Advertising. “Psychologische en maatschappelijke factoren zijn belangrijk en verwachtingen - of ze nu redactioneel of merkgerelateerd zijn - hangen af van culturele nabijheid. Het is niet alleen een kwestie van geografie. We weten ook dat deze verwachtingen veranderen.”

Deze ‘Poll Sud’ barometer zal om de twee jaar herhaald worden om effectieve en opkomende trends te identificeren die de markt van pas zullen komen. De inhoud wordt opgesplitst in de tijd en per sector, te beginnen met een algemeen rapport met een maatschappelijk gedeelte en een focus op gezondheid.
Het eerste verticale thema is mobiliteit. Tegelijkertijd zal de pollsud.be website geleidelijk aan gegevens en inzichten onthullen die voor iedereen toegankelijk zijn.

Een paar bevindingen in avant-première

“Het coronatijdperk ligt wel degelijk achter ons en na een periode van verbijstering hebben de mensen moeten toegeven dat ze niet aan verandering kunnen ontsnappen. De geschiedenis herhaalt zich zeker, maar de angst die was ontstaan heeft tijd nodig gehad om te worden verwerkt”, aldus Martine Clerckx, medeoprichter van Wide die resoluut optimistisch naar de resultaten kijkt. “Dingen zijn aan het veranderen”, voegt ze eraan toe. Het kwantitatieve onderzoek toont duidelijk de balans van de gevoelens: terwijl 70% van de respondenten gelooft dat de toekomst grote kansen biedt, zeggen evenveel respondenten (69%) dat de toekomst beangstigend is.

Het is dan ook niet verwonderlijk dat de verwachtingen tegenover marketing sterk gericht zijn op sociale en MVO-kwesties, en dat al drie tot vier jaar lang. Het onderzoek onthult echter een groep tamelijk egocentrische houdingen, waarvan de namen op zich al verhelderend zijn: ‘Après moi le déluge’, ‘Sur mon île’ en ‘Dansons sur le volcan’. Gelukkig leiden deze houdingen niet zozeer tot egoïstische reacties, maar wel tot een “heroriëntatie op het eigen evenwicht”: “Genieten zonder aan morgen te denken” of “Stoppen met het volgen van het nieuws” (een uitdaging voor de uitgever!). Dit is eerder het geval bij “jongeren uit stedelijke centra, om niet te zeggen Brussel, en uit hogere sociale klassen”, geeft Yannick Krings, research director van Listen, toe. Maar aan de andere kant, hoe jonger de bevolking, hoe minder discriminerend ze is en hoe meer ze streeft naar gelijkheid tussen groepen.

Martine Clerckx merkt ook het gebrek aan slogantaal en politieke correctheid op bij jonge Franstaligen: “In feite zijn de woke- en cancelcultuur veel zichtbaarder in de media in het noorden van het land. Wat dat betreft, en dat is misschien een verrassing, voelen Franstaligen zich veeleer Belgen, wereldburgers of Europeanen dan Walen, Franstaligen of Brusselaars. Het moet gezegd dat 29% van hen op minder dan 20 km van een grens woont, om nog maar te zwijgen van het zeer kosmopolitische karakter van Brussel en omgeving. Niet oninteressant: 60% van de steekproef voelt zich cultureel verwant met Frankrijk.

Wijzen de contrasterende cijfers naargelang de leeftijdscategorie op een generatiekloof? “Nee, maar er is zeker een merkbare verschuiving rond de leeftijd van 44-45 jaar. In het algemeen blijft het gezin een vredige haven en een plek van vertrouwen. En de intimiteit tussen jongeren en grootouders is geruststellend”, nuanceert Martine Clerckx.

Ook de algemene vraag over vertrouwen in de toekomst is geruststellend, met 61% van de stemmen. Duidelijker bij jongeren onder de 25 (69%), bewoners van landelijke gebieden (69%), mannen (68%) en koopkrachtigen: logisch, al bij al.

Tot nu toe zegt 78% van de Franstalige Belgen, ondanks de herhaalde crisissen, dat ze zich “kunnen redden”. Dit is te danken aan het aanspreken van hun reserves (55%), het verminderen van de vaste kosten (73%) en, voor de helft van hen is het balanceren op het randje. Al bij al een hachelijke situatie waarmee de marketing van de verschillende sectoren rekening moet houden naast de maatschappelijke prioriteiten, ook al gaan deze onderwerpen niet noodzakelijk hand in hand. Naar het voorbeeld van de lage prijzen en promo’s voor voedselproducten versus de korte keten en biologische producten. 51% van de consumenten geeft prioriteit aan de prijspositionering van merken, terwijl 27% vooral let op hun ESG-inspanningen. Goed om te weten.

‘Poll Sud’ stelt ook een nieuwe typologie van deze burger-consument voor, gebaseerd op “vier segmenten voor een nieuwe lezing”, gezien de brede waaier van mogelijke situaties in deze aanhoudende crisis. We vinden de ‘Stabilisés’ en de ‘Ajusteurs’ die niet veel moeite hebben moeten doen om zich aan te passen aan de nieuwe context (48% van de bevolking). Dan zijn er de ‘Contraints’ en de Explorateurs’: de eerste categorie (34%) heeft soms radicale maatregelen genomen om hun evenwicht te bewaren, de tweede (18%) verhult achter haar mooie benaming de creativiteit van de wanhoop - risico's nemen, extra inkomen zoeken en zelfs illegale praktijken uittesten (sic).

Een andere onderliggende trend is de verschuiving van schone schijn naar zijn, het zoeken naar meer authenticiteit in alle opzichten – dat heeft ook betrekking op de reclame - en ook het juiste gebruik van technologie: die kan ook helpen om de kwaliteit van relaties te verbeteren, ondanks het feit dat volgens de respondenten “sociale netwerken te veel gericht zijn op angst”.

Maar mensen laten zich naar verluidt niet misleiden en volgens deze analyses zijn er ook veel positieve signalen. Edouard De Witte legt de link met merkcommunicatie: “Mensen hebben concrete dingen nodig, ze zijn niet ideologisch. We zouden meer campagnes moeten hebben met inhoud, met echte inhoud, en natuurlijk zonder greenwashing. En om professionals duidelijke aanwijzingen te geven over wat er verwacht wordt, ontwikkelen de drie hoofdrolspelers van Poll Sud de enquête per sector. “Dit zal nuttig zijn voor de redacties van onze media, en de verdeling van de inzichten per categorie zal ook centraal staan in het werk van de regie de komende weken”, besluit de marketingmanager. Spannend!

Archief / INTELLIGENCE