Fr

TECH

ChatGPT: 1 jaar al, door Benoît De Nayer (Actito)

Donderdag 30 November 2023

ChatGPT: 1 jaar al, door Benoît De Nayer (Actito)

Een jaar geleden, tussen twee tweets van Elon over de overname van het toenmalige Twitter door, hoorden we over de lancering van ChatGPT, dat een revolutie zou veroorzaken in onze relatie met kunstmatige intelligentie. In plaats van regels code te typen, kunnen we dankzij OpenAI rechtstreeks tegen de machine praten, een beetje zoals in ‘2001: A Space Odyssey’.
 
In slechts een paar weken tijd abonneerden meer dan 100 miljoen mensen zich op de dienst. Ik was een van hen, en ik had er zin in: “Hallo ChatGPT, schrijf een sonnet voor me in het Brussels, herlees het briefje aan de leraar van mijn dochter, vertaal de startpagina van mijn site in Middeleeuws Latijn, …”
 
Sindsdien is het enthousiasme een beetje weggeëbd. Ik heb nog geen echte professionele toepassing voor het ding gevonden. Toegegeven, het is nog steeds geweldig om in de nieuwste versie van Dall-E een moderne versie van ‘De Toren van Babel’ van Bruegel te kunnen maken in de vorm van een kerstboom met kleine atomiumbollen als kerstballen bij wijze van traditionele wenskaart, maar dat brengt niet echt veel geld in het laatje, toch?
 
ChatGPT dat verondersteld werd alle IT-specialisten, vormgevers en juristen te vervangen, blijft in feite een leuke gadget. Het is nog steeds even moeilijk om een goede IT-ontwikkelaar te vinden, mijn vormgever is overboekt als altijd en de factuur van mijn advocaat is niet gedaald.
 
Maar misschien is dit een vorm van machiavellistische manipulatie? Misschien houdt de machine ons stervelingen voor dat kunstmatige intelligentie uiteindelijk niets verandert.
 
Want op het gebied van onderzoek zijn we getuige van buitengewone ontwikkelingen die elkaar in een razendsnel tempo opvolgen. Sommigen beweren zelfs dat de OpenAI laboratoria AGI, kunstmatige algemene intelligentie, hebben gecreëerd en dat die vergelijkbaar is met menselijke intelligentie. Die mijlpaal zou het ontslag van Sam Altman een paar dagen geleden en zijn heraanwerving een paar uur later verklaren. Volgens deze theorie vreesde de raad van bestuur van OpenAI dat Altman economische overwegingen belangrijker vond dan veiligheid.
 
Dit is waarschijnlijk het meest fascinerende aan ChatGPT: sinds de lancering wordt de tijd samengeperst. In dit universum gebeurt er meer in een paar maanden dan in 5000 jaar menselijke geschiedenis. De open crisis bij OpenAI en het ontslag van Sam Altman is de versnelde versie van een crisis die in een ander bedrijf maanden zou hebben geduurd.
 
En we staan waarschijnlijk pas aan het begin van een cyclus. Een van de angsten van bepaalde experts is dat ongecontroleerde kunstmatige intelligentie in staat zal zijn om zichzelf volledig te herprogrammeren in een kwestie van uren, of zelfs minuten, en zo snel een niveau zal bereiken dat ver superieur is aan menselijke intelligentie. De term "foom" is een onomatopee die exponentiële groei moet oproepen.
 
We kunnen alleen maar hopen dat deze op hol geslagen AI meer op de Kerstman lijkt dan op de Grinch.
 
Anders zouden het wel eens akelige feestdagen kunnen worden.
 

Archief / TECH