Fr

TECH

Naburig recht: de frontlijn is verplaatst, door Fred Bouchar (MM)

Zaterdag 18 November 2023

Naburig recht: de frontlijn is verplaatst, door Fred Bouchar (MM)

Al bij al komt het onderwerp zelden ter sprake. “AI-bedrijven moeten de naburige rechten van persuitgevers respecteren en vergoeden”, verklaarde Thierry Hugot onlangs in een interview op de website van We Media. Eerder bond de CCO-CMO van Rossel al de strijd aan met Google over deze kwestie en nu opent hij een tweede frontlijn.
 
“Net als bij andere Europese uitgevers, hebben we bij Rossel besloten om de content van onze titels te blokkeren voor AI-robots (...) Dit soort tools gebruikt onze content zonder bronvermelding en ze herschrijven de inhoud, vaak op ongeschikte wijze, omdat ze niet de finesse van een journalist hebben. Bovendien worden we er niet voor betaald.”
 
Dat geeft de creatie van OpenAI trouwens toe: “Ja, sommige websites en uitgevers kunnen technieken gebruiken om de toegang van indexeringsrobots of trainingsalgoritmen te beperken, inclusief de technieken die worden gebruikt om modellen zoals GPT te trainen. Deze technieken kunnen het robots.txt-bestand omvatten, dat crawlers vertelt welke delen van de site ze wel en niet mogen crawlen.”
 
“De toegang tot bepaalde bronnen kan om verschillende redenen beperkt worden, bijvoorbeeld vanuit overwegingen met betrekking tot auteursrecht, databescherming of gewoon het beleid van uitgevers met betrekking tot geautomatiseerde toegang tot hun online content”, vervolgt AI. “Hoewel GPT getraind is op veel verschillende data, kunnen er dus hiaten zijn in de specifieke soorten bronnen waartoe het toegang heeft gekregen.”
 
Sinds de introductie van GPTBot in augustus, namen veel media het initiatief om de toegang tot de indexeringsrobot te beperken, en ze zijn niet alleen: volgens Originality.ai blokkeert meer dan een derde van de 100 meest bezochte websites de crawlers ook.
 
Thierry Hugot: “We lobbyen op Europees niveau om AI-bedrijven zoals OpenAI te dwingen transparant te zijn over de bronnen die ze gebruiken. Ten tweede willen we een vergoeding voor onze naburige rechten, net zoals Google ons nu vergoedt.”
 
Deze keer nemen de uitgevers Microsoft in het vizier. Als belangrijkste geldschieter van Open AI integreert Microsoft verschillende van zijn tools in zijn zoekmachine Bing. “In het verleden hebben we lang tegen Google gevochten, maar we kunnen niet accepteren dat Microsoft, dat er nooit mee heeft ingestemd om ons te betalen voor onze naburige rechten, ChatGPT kan gebruiken om onze content te stelen”, aldus Hugot nog die ook de digitale afdeling van We Media voorzit.

Archief / TECH