Fr

AGENCIES

Zijn Chemistry Meetings toxisch?

Zondag 26 November 2023

Zijn Chemistry Meetings toxisch?

Een column van Kevin Chesters die onlangs verscheen in Campaign, trok onze aandacht. De Britse consultant heeft het over de beruchte ‘chemistry meetings’ tussen bureaus en hun toekomstige klanten. De titel alleen al zegt genoeg over de mening van de auteur: ‘Failing chemistry’.
 
"Bureaubazen besteden veel (te veel?) tijd aan pitches en proberen via dit gebrekkige proces te bewijzen dat hun bureau onmiskenbaar anders is dan de zovele andere. Gelukkig realiseren sommige meer verlichte tussenpersonen en klanten zich dat de traditionele creatieve pitch de minst effectieve, minst efficiënte en minst verstandige manier is om een bureaupartner te kiezen. De populairste nieuwe trend is de ‘chemistry meeting’, waarbij bureaus wordt gevraagd om hun referenties, hun aanpak of hun mensen te presenteren”, aldus Kevin Chesters.

“Deze meetings zijn een soort intense speeddates”, schrijft hij. “Een vreemde kruising tussen 'The Apprentice' en 'Love Island', met alle nadelen van een pitch, maar dan met nog onmogelijkere deadlines.”

“Of je samenwerking met een bureau succesvol zal zijn, heeft niets te maken met de grootte, reputatie, rol of bekendheid van het bureau. Het is zoals met elke relatie: het welslagen is gebaseerd op het vertrouwen dat in de loop van de tijd wordt opgebouwd (...) Chemistry meetings zijn geen geschikte manier om een bureaupartner te kiezen, omdat je pas kunt beginnen te begrijpen waar een bureau voor staat als je ermee gaat samenwerken", meent hij.
We vroegen Martine Ballegeer, medeoprichtster van PitchPoint, naar haar standpunt over de kwestie.

"In het kader van het selecteren van een reclamebureau zijn 'chemistry meetings' een bekend fenomeen. Dergelijke ontmoetingen worden vaak gezien als een laagdrempelige manier voor adverteerders om snel verschillende bureaus te 'proeven'. Het idee is dat binnen een kort tijdsbestek wordt gevoeld of er een klik is, of de 'chemie' juist zit."
Dit lijkt een efficiënte eerste stap, maar zoals Kevin Chesters in zijn artikel terecht opmerkt, mogen we ons niet laten misleiden door de schijnbare eenvoud van dit proces. Het is namelijk geen wondermiddel en zeker niet het enige criterium op basis waarvan een samenwerkingspartner geselecteerd zou moeten worden.

Chemistry meetings bieden wel degelijk een waardevolle functie als eerste filter. Ze stellen adverteerders in staat om zonder al te veel inspanning een eerste indruk van het bureau te krijgen. Als er duidelijke signalen zijn die een samenwerking in de weg staan, kunnen deze vroegtijdig worden herkend en kan er kostbare tijd bespaard worden. Het voorkomt dat bureaus onnodig investeren in het uitgebreide pitchproces als hun kansen op succes minimaal zijn.

Toch is het cruciaal om te erkennen dat het opbouwen van een succesvolle en duurzame relatie met een reclamebureau meer inhoudt dan een positieve eerste indruk. Het vereist een grondige verkenning van de werkwijzen, de creativiteit, en vooral de resultaatgerichtheid van het bureau. De werkelijke waarde en potentieel van een bureau komen vaak pas aan het licht in een later stadium, waarin dieper wordt ingegaan op strategische en operationele mogelijkheden.

Het is daarom van essentieel belang dat chemistry meetings onderdeel uitmaken van een bredere strategie. Deze strategie zou ook elementen moeten bevatten zoals het reviewen van casestudies, het evalueren van eerdere campagnes en, indien mogelijk, het uitvoeren van een pilotproject. Zo'n geïntegreerde aanpak biedt een veel completer beeld van wat een bureau te bieden heeft.

Bureaus zouden eveneens moeten streven naar transparantie en openheid in deze meetings. Het is niet alleen de kans voor een bureau om zich van zijn beste kant te laten zien, maar ook om vragen te stellen en te leren over de behoeften en verwachtingen van de potentiële klant. Dit twee-weg communicatiekanaal is fundamenteel voor het opbouwen van wederzijds begrip en vertrouwen.

In navolging van Chesters' kritiek, moet het proces niet gereduceerd worden tot een oppervlakkige schouwspel. Het moet gezien worden als een eerste stap in een dialoog die zich moet verdiepen met elke volgende interactie. Alleen door een grondige en holistische evaluatie kan een adverteerder de juiste partner vinden, een die past bij de cultuur, de doelstellingen en de ambities van hun merk. Dit zal niet alleen leiden tot een meer geïnformeerde keuze, maar ook tot duurzamere en vruchtbaardere samenwerkingsverbanden."

Archief / AGENCIES