Fr
TERUG NAAR DE LIJST

De dood (en revival) van content marketing, door Thierry De Vynck, Digital Strategist bij Dallas

Donderdag 17 September 2015


De dood (en revival) van content marketing, door Thierry De Vynck, Digital Strategist bij Dallas

Terwijl je deze zin leest, worden er een miljoen video’s op YouTube bekeken, zijn er 500.000 zoekopdrachten op Google en publiceren 320 bedrijven hun nieuwste blogartikel. Het kunnen er ook 321 zijn.
 
En dat zijn nog maar 10 seconden op het internet. 
 
Hoe val je als merk nog op in die content-explosie? Hoe kan je als marketeer nog resultaten garanderen terwijl het steeds moeilijker wordt om boven die onvoorstelbare massa uit te steken? Met dat vraagstuk in het achterhoofd trok Dallas Antwerp naar INBOUND 2015, het jaarlijkse inbound marketing congres in Boston. Het antwoord? Daarvoor moet je welgeteld 200 seconden verder lezen.
 
“The 'if you create content, they will come’-theory is no longer true.”  Gastspreker Chad Pollitt opende zijn sessie met de nagel op de kop. Hoeveel mensen hebben jou laatste Facebookbericht gezien? Trek daar je collega’s, vrienden en familie vanaf, en tel dan nog eens. De sociale media en zoekmachines die ons leven eenvoudiger zouden maken, komen hun belofte niet na. Het zijn ‘gatekeepers’ geworden die je steeds meer moet betalen om je boodschap tot bij je doelgroep te krijgen. Weg ermee? Absoluut niet. Is content marketing ten dode opgeschreven? Ook niet. Het betekent alleen dat je als marketeer kritisch naar je content moet kijken.
 
De oorlog om aandacht woedt
 
Wie zijn je concurrenten? Uiteraard ken je je directe concurrenten. Maar lees de eerste zin van dit artikel nog eens. Juist. Je concurreert op basis van aandacht, meer dan ooit. Met jouw video neem je het op tegen elke andere video op het internet. Tegen Youtube, Vimeo, Facebook en Periscope. Zelfs tegen Netflix, Telenet Play en andere televisiezenders. Kortom: de oorlog om aandacht woedt heviger dan ooit. Maar er is ook goed nieuws. Veel marketeers gaan er té gemakkelijk van uit dat hun content wel bekeken zal worden. Dat schept een enorme opportuniteit: maak het verschil, begrijp je doelpubliek. 
 
In marketing meetings vliegen ze in het rond: big data, CRM en buyer personas. Dit zijn meer dan leuke trends, want ze helpen je effectief om te begrijpen wie je doelgroep is. Haal de Paul Jambers in jou naar boven en breng je doelgroep in kaart. Ga verder dan leeftijd, sociale klasse en gezinssamenstelling. Praat met hen. Luister. Begrijp.
 
Distributie is even belangrijk als creatie
 
Een blogartikel publiceren eindigt niet bij de ‘publiceer’ knop. Veel marketeers lijken te vergeten dat content-distributie cruciaal is voor hun resultaten. Als je je doelgroep begrijpt, weet je ook waar ze tijd doorbrengen en hoé. Doe daar meer mee dan een tweet inplannen en €5 investeren in Facebook sponsoring. Werk samen met thought leaders, co-creëer met je doelgroep, verzamel populaire bloggers. Als je mensen betrekt bij je verhaal, heb je hun aandacht reeds te pakken. In een oorlog om aandacht is dat al één slag gewonnen. Vuistregel: twee uur blogpost schrijven, een uur investeren in distributie. 
 
Goed genoeg is niet goed genoeg
 
Ergert het jou ook? De Buzzfeed-achtige blogs met titels als ‘Drie manieren om je content marketing te optimaliseren’? Dat kan beter. Daarom zijn hier drie manieren om je content marketing te optimaliseren:
 
Diep je verhaal uit. Vertel de details die er écht toe doen. Creëer geen content maar meerwaarde. Neem Blue Bottle Coffee. Het Amerikaanse koffiemerk postte een video van een uur (!) over de perfecte kop koffie. Boeiend tot de laatste druppel.
 
Toon meer lef. Doorprik de sprookjes van jouw sector, vertel je verhalen anders. Zoek je eigen verhaal en standpunt.
 
Denk na over de toon.  Tone of voice wordt enorm onderschat. Dit gaat over wie je als merk fundamenteel bent. Denk er dus over na en trek dit door. Neem de proef op de som: vergelijk je laatste blogpost met die van je concurrent. Is er echt een verschil?
 
Feit is dat 76% van alle bedrijven volgend jaar meer wil investeren in content marketing. De ruis wordt dus alleen maar groter. Content marketing heeft veel potentieel, maar het moet anders.  Daarvoor bestaat geen magische formule, maar dat is net het mooie aan onze job. Of zoals Theodore Roosevelt ooit zei: “Nothing worth having comes easy.” 
 
Alle inzichten van INBOUND 2015 vind je terug op dallas.be/blog