SLUITEN


Op zoek naar iets ?

Zoeken

Al een MM-account ?

Inloggen Wachtwoord vergeten ?

Voer hierna uw e-mail adres in en ontvang een link om uw wachtwoord aan te maken.Je wachtwoord versturen
FR NL

Op zoek naar iets ?


GEAVANCEERDE ZOEKOPTIES >

Nog geen lid van MM ?

mm.be is een freemium site. Om toegang te krijgen tot onze betalende inhoud, moet je een account aanmaken en je abonneren op onze producten.
Account aanmaken

Al een MM-account ?

Wachtwoord vergeten ?

Voer hierna uw e-mail adres in en ontvang een link om uw wachtwoord aan te maken.


Je wachtwoord versturen
close

Rik De Nolf: "We moeten diversifiëren"

Vrijdag 20 December 2013


Rik De Nolf:
Knack, Le Vif, Trends, Sport Foot Magazine, Télépro, VTM, Kanaal Z in België, L’Express, L’Expansion, Point de vue in Frankrijk. Zoals iedereen vast weet, zijn het maar een paar van de emblematische merken van Roularta. De groep is aanwezig in alle domeinen van de media: magazines, gratis kranten, gespecialiseerde publicaties, televisie voor het grote publiek, regionale televisie, radio… Met zijn omzet van 709 miljoen euro in 2012 is hij de tweede grootste van België, na De Persgroep. Toch ontsnapt Roularta niet aan de crisis die de hele schrijvende pers treft, een sector die in een structurele negatieve spiraal zit. De papieren verspreidingscijfers dalen onherroepelijk en de inkomsten uit de lezers- en reclamemarkt blijven afbrokkelen. Het ziet er niet meteen naar uit dat de situatie zal opklaren. Papier moet geleidelijk zijn plaats afstaan aan allerlei schermen (computers, smartphones, tablets, smart tv) die steeds vaker gebruikt worden om media te consumeren. Bij Roularta is digital net als elders een centrale bekommernis. Net zoals de overgang naar een betalend model. Want zoals we na dit interview vernamen, zal de site van L’Express vanaf de lente van 2014 een ‘soft paywall’ invoeren.
 
Roularta had 2012 afgesloten met een omzetdaling van 3%, tot 709,2 miljoen euro, en een nettoverlies van 2,5 miljoen euro (terwijl de winst in 2011 14,4 miljoen bedroeg). 2013 was niet beter gestart: tijdens het eerste semester daalden de omzet van de Printafdeling (-6,2%, tot 264,9 miljoen euro), de reclame-inkomsten van de magazines (-12,1%) en de omzet van de lezersmarkt (-3,9%, een daling die vooral Frankrijk trof). Ook de gratis pers kreeg klappen: de inkomsten waren in 2012 al met 5,8% gedaald en gingen tijdens het eerste semester van dit jaar nogmaals met 8,1% achteruit. Zelfs de audiovisuele media (goed voor 19,4% van de groepsomzet) verloren pluimen sinds het laatste trimester van vorig jaar (-6,6%) en dat is nieuw. Tijdens het eerste semester van 2013 zakten de reclame-inkomsten van de radio- en televisiezenders met 8,9%. De verspreidingscijfers van de media zijn overigens ook gevoelig gedaald: -5,71% voor Knack in een jaar, -4,09% voor Le Vif, -7,36% voor Sport/Foot Magazine, -2,61% voor Télépro, -2,21% voor de Krant van West Vlaanderen… Toch zijn er opmerkelijke uitzonderingen, met stijgingen voor Trends/Trends Tendances (10,86%) en gespecialiseerde titels als Je Vais Construire/Ik Ga Bouwen (+26,95%) of de Artsenkrant (+4,96%).
 
Wat voor groeistrategie volgen in zo’n context? Bij Roularta is het antwoord meervoudig. Het omvat een versterkte aanwezigheid op het internet, maar ook de uitvinding van nieuwe modellen. De groep diversifieerde zijn activiteiten, versterkte zijn aanwezigheid in de eventsector, creëerde line extensions rond zijn mediamerken, stimuleerde zijn lezerscommunity en zijn multimedia-benadering en werkte zelfs aan zijn lezersservice. Daartoe voegde hij bepaalde specifieke functies toe, zoals commerciële informatie, geolocalisatie, internetadvies… Al deze onderwerpen kwamen aan bod tijdens ons gesprek met Rik De Nolf, de CEO van de groep.
 
Hoe gaat Roularta om met de crisis? Hoe vangt de groep de afkalving van de reclame-inkomsten op?

We hebben in de eerste plaats een inventieve regie. We moeten leren leven met reclame-inkomsten die niet meer dezelfde zijn en ons herorganiseren, creatief zijn, met nieuwe ideeën op de proppen komen. Het is al een tijdje geleden dat we de Ideeënfabriek in het leven geroepen hebben: een crossmedia cel die vernieuwende communicatiecampagnes op maat ontwikkelt en daartoe kan putten uit de ervaring van de hele mediagroep via de verschillende departementen. We dialogeren met de klant en doen voorstellen. De structuur bestaat zowel in Frankrijk als in België. Er is een uitwisseling van ideeën die onder andere heel mooie acties met Club Med heeft opgeleverd in beide landen. 

In Frankrijk is er een verschijnsel dat heel belangrijk geworden is: L’Express en twee van zijn concurrenten, Le Point en le Nouvel Observateur, bieden een gemeenschappelijke online package. De kracht van dat trio is veel sterker dan wat le Figaro of le Monde kunnen aanbieden. Wat natuurlijk niet belet dat de oorlog op papier voortgaat. In België hebben we twee packages met Corelio - Pure business en lifestyle – gericht op upscale doelgroepen. Commercieel werkt dat heel goed. Eendracht maakt macht, in moeilijke tijden.

En er is ook een collectief antwoord. De uitgevers leveren zware inspanningen om aan de troeven van de magazinepers te herinneren. Het gebeurt nu allemaal op een veel professionelere manier. Dirk Schijvinck (ex-Belfius) die sinds mei marketingdirecteur is bij Febelmag, heeft de taak de reclamemarkt te sensibiliseren voor de magazinepers. Heel wat Amerikaans en Europees onderzoek toont de prestaties van de magazinepers aan. In de Verenigde Staten zien we dit jaar dat de magazinepers voor het eerst sinds lange tijd heropleeft. Er komen steeds meer positieve tekens.
 
De verspreidingscijfers zijn aanzienlijk gezakt. Is dat een realiteit waaraan de persgroepen moeilijk kunnen ontsnappen?

Er is inderdaad een probleem met de losse verkoop, overal ter wereld. Heel wat verkooppunten zijn verplicht hun deuren te sluiten, omdat ze alsmaar minder klanten over de vloer krijgen. Iedereen heeft daar problemen mee, ook de Nationale Loterij. Voor ons is de impact kleiner, omdat onze lezers voornamelijk abonnees zijn: 90% voor Knack en Trends, 90% voor Plus Magazine, 85% voor Le Vif 85%... Zelfs Sport/Foot Magazine telt 70% abonnees. De losse verkoop vertegenwoordigt slechts 10 tot 20% van onze verkoopcijfers. We hebben er altijd alles aan gedaan om prioriteit te verlenen aan de abonnementen en heuse abonneeclubs rond onze titels op te bouwen.
 
Wat voor aandeel vertegenwoordigt reclame in de groepsinkomsten? Hoe is dat de afgelopen jaren geëvolueerd?

Vroeger kwam 60% uit reclame en 40% uit de verspreiding. Op een bepaald moment vertegenwoordigde reclame zelfs 75%! Nu is de verhouding 50/50. Vandaag brengt de lezersmarkt meer op dan de reclame. Maar de lezer is niet alleen diegene die de titel koopt, het is iemand met wie we omzet opbouwen, onder andere dankzij de line extensions. Daarmee bedoel ik de producten die aangeboden worden onder het label van onze merken. Daar zijn miljoenen mee gemoeid. Het gaat om culturele producten, zoals boeken, cd’s en dvd’s, maar ook reizen of wijn. De abonnees ontvangen elke week bons waarmee ze boeken kunnen kopen in de verkooppunten van Standaard Boekhandel. Van een zesdelige reeks als De geschiedenis van de wereld werden elke week 25.000 exemplaren verkocht. Standaard Boekhandel is een referentie en het is een win/win deal want we staan garant voor heel veel bezoekers.
 
Jullie hebben ook de events rond jullie persmerken ontwikkeld?

Het is inderdaad uitgegroeid tot een belangrijke activiteit. We hadden al de gewoonte events te organiseren, maar dat was eerder om de zichtbaarheid van bepaalde titels te promoten. Events als de Manager van het Jaar of de Gazellen van Trends bestaan al dertig jaar. We hebben dat soort activiteiten uitgebreid en het is een volwaardige bedrijfsactiviteit geworden die een belangrijke rol speelt inzake B2B. Elk jaar organiseren we een honderdtal events waardoor communities rond onze mediamerken groeien. Trends brengt minstens een keer per jaar alle CFO’s, alle HR-directeurs, enzovoort samen. Voor Data News nodigen we meerdere keren per jaar de informaticamanagers, de CIO, uit. Dat is networking, de mensen zijn heel tevreden over het event zelf en de mogelijkheid om contacten te leggen. Deze evenementen worden gesponsord en bedrijven kunnen klanten uitnodigen. De omzet heeft een serieus niveau bereikt dat hoger ligt dan dat van de klassieke reclame.
 
Beurzen nemen een belangrijke plaats binnen deze activiteiten in…

Vorig jaar hebben we de beurs Ondernemen overgenomen. Entreprendre/Ondernemen is de beurs bij uitstek om bedrijfsleiders te bereiken. Er zijn enorme synergieën met de lezers van Trends en de kijkers van Kanaal Z. Rond het event hebben we een reclameaanbod op maat uitgewerkt. In 2012 hebben we via Roularta Recruitment Solutions voor het eerst ook jobbeurzen georganiseerd. En in Frankrijk organiseert L’Etudiant jaarlijks ongeveer 70 salons.
 
De groep heeft zich versterkt binnen de sector van het financiële nieuws met Coface en op het vlak van geolocalisatie met Proxistore. Wat leveren deze overnames jullie op?

De verwachtingen op het vlak van commerciële inlichtingen zijn hooggespannen. Door ons huidige aanbod kunnen we hopen op een belangrijke groei. De Trends Top die al decennialang de resultaten van alle Belgische bedrijven weergeeft, en Coface dat we hebben overgenomen, zijn zeer complementair. Dankzij deze combinatie kunnen we de bedrijven die klant bij ons zijn informatie op maat geven die ze kunnen gebruiken voor prospectie en marketing. De aanleg van databanken is heel belangrijk. Voor Proxistore waarin we een participatie genomen hebben, spelen meerdere elementen een rol. We zijn Google Adwords verkopers en verlenen internetadvies aan onze regionale klanten. Via Proxistore kunnen we onze lokale klanten bij hun lokale clientèle krijgen. We beginnen ons te specialiseren in deze internetdienst met veel potentieel.
 
Beantwoordt Roularta met dit soort initiatieven op een andere manier op de crisis en de evolutie van de markt?

We beschikken over mediaruimte, maar als de adverteerder niet alles koopt wat beschikbaar is, benutten we dat zelf en we stellen vast dat zulks soms veel interessanter is dan een reclamepagina verkopen. Het rendement is soms echt heel lonend. Ik snap niet dat sommige adverteerders zich niet bewust zijn van al wat je met reclameruimte kunt doen. Het is belangrijk om merken te valoriseren, maar het biedt ook de mogelijkheid om rechtstreeks business te doen. Dat is allemaal gegroeid omdat de wereld veranderd is. We zijn verplicht om te diversifiëren. We hebben ontdekt dat onze media in staat zijn mensen te mobiliseren en omzet te genereren.
 
Zal deze markt nog evolueren, gezien het toenemende belang van digital en de evolutie van de technologieën?

Er is de crisis en de overgang van papier naar digital. De digitale versies van de magazines worden meer op tablet gelezen, maar vergeleken met het printbereik gaat het tot dusver om minimale aantallen. In het totale bereik van een merk als Le Vif levert de tablet amper 2 tot 3% bereik op. Papier staat nog steeds met ruime voorsprong op de eerste plaats. Ook al vragen we lagere prijzen voor exclusieve online abonnementen met extra voordelen – zoals toegang tot het archief – toch kiest 70% van de mensen voor de formule die papier en digital combineert. Minder betalen interesseert hen niet. Dat geldt meer voor magazines dan voor kranten, denk ik. Kranten worden makkelijker door de actualiteit ingehaald, dus daar heeft een digitale versie meer succes. Maar natuurlijk blijven we investeren en observeren hoe de lezers evolueren. Vorig jaar hebben we geoptimaliseerde versies voor tablets gecreëerd. Wat de reclameomzet betreft, zien we trouwens dat de inkomsten uit de verschillende websites van de groep stijgen: tijdens het eerste semester 2013 bedroeg die omzetstijging 15% (+11% in 2012), hoewel ze nog maar 3,7% van de groepsinkomsten vertegenwoordigen.
 
Overwegen jullie ook de verzilvering van de content op jullie sites?

Iedereen werkt eraan. Technologisch gezien is het complex en is het geen haalbare kaart van vandaag op morgen, maar er is geen andere oplossing. We overwegen de invoering van paywalls voor mensen die meer dan twintig artikels per maand lezen. Op het bereik van onze sites, zeven miljoen in Parijs en 3,5 miljoen in België, gaat het toch om 150 tot 200.000 mensen. Blijkbaar leest 95% van de bezoekers nooit meer dan twintig artikels, een gegeven dat blijkt te kloppen overal ter wereld. Voor de rest zal de aanpak verschillen naargelang de titels. Vanaf januari wordt de toegang tot de site van onze regionale Krant van West Vlaanderen volledig betalend. De gratis newsletter die we twee keer per dag versturen naar 150.000 adressen wordt betalend. De site wordt veel performanter, met video’s van de regionale televisiezenders WTV en Focus. De redactie zal non-stop werken, zoals bij Knack. De mensen zullen moeten betalen, maar krijgen meer in de plaats. Dat is een belangrijke beslissing en als ze aanslaat, kunnen we dat doortrekken naar andere titels.
 ARCHIVE / MEDIA - STRATEGY


INTERVIEW

Joachim van Beust (Auxipress):

Joachim van Beust (Auxipress): "Dankzij big en smart data kunnen we bewijzen wat voor discours lezers van een merk verwachten"DOSSIER  BTOB Awards 2018: de gouden campagnes en het mediamerk van het jaar  


De grote winnaar van de BTOB Awards 2018 is LDV United. Dat wint drie van de vier uitgereikte Gold en een Silver met ‘Dare to sponsor’ voor Special Olympics en ‘Borstfiguranten’ voor Kind & Gezin....


en savoir plus
Member only
Connectez-vous Om toegang te krijgen tot dit dossier


Mixx 2018: de gouden campagnes  


Van de 133 campagnes die ingeschreven werden de Mixx Awards 2018 van BAM, reikten de jury’s voorgezeten door Christine Jean (AG), Sonja Klein (OMG), Wim Decraene (Frucon) en Alex Thoré...


en savoir plus
Member only
Connectez-vous Om toegang te krijgen tot dit dossier


Re-evaluating Media: over de gepercipieerde en reële impact van media  


Radiocenter, het marketingorgaan van de Britste radiozenders dat radio promoot als commercieel medium, gaf begin dit jaar de opdracht aan Ebiquity om een rapport op te stellen over de marktpositie...


en savoir plus
Member only
Connectez-vous Om toegang te krijgen tot dit dossier