SLUITEN


Op zoek naar iets ?

Zoeken

Al een MM-account ?

Inloggen Wachtwoord vergeten ?

Voer hierna uw e-mail adres in en ontvang een link om uw wachtwoord aan te maken.Je wachtwoord versturen
FR NL

Op zoek naar iets ?


GEAVANCEERDE ZOEKOPTIES >

Nog geen lid van MM ?

mm.be is een freemium site. Om toegang te krijgen tot onze betalende inhoud, moet je een account aanmaken en je abonneren op onze producten.
Account aanmaken

Al een MM-account ?

Wachtwoord vergeten ?

Voer hierna uw e-mail adres in en ontvang een link om uw wachtwoord aan te maken.


Je wachtwoord versturen
close

Best of Activation 2015 : de gouden cases

Donderdag 7 Mei 2015


Best of Activation 2015 : de gouden cases
Met twee Gold en een Silver in de adverteerdersjury, de Gold van de creatieve jury en die van de persjury, is het logisch dat de ‘Street View Unpaid Bills’ campagne van BBDO voor JCDecaux (die we niet meer hoeven voor te stellen) de Grand Prix krijgt op de 25ste Best of Activation Awards van de ACC. De drie andere vaakst bekroonde campagnes zijn het werk van LDV United en Famous: ‘Kevin De Bruyne’ van het eerste voor Special Olympics krijgt een Gold, Silver en Bronze, terwijl ‘Stuttering voice-over’ en Vlaamse Balies ‘Blackmailing lawyers’ van het laatste een Gold en een Silver krijgt. In totaal wint Famous zomaar even negen prijzen. Naast de vier eerder genoemde behaalt het beroemde bureau twee Silver voor AB Inbev/Jupiler met ‘#weareready’ en Delta Lloyd met ‘The billable sales talk’, alsook drie Bronze, ook voor AB Inbev en Delta Lloyd, zonder Theater aan de Stroom met zijn ‘Theatre commercials’ te vergeten. mortierbrigade krijgt twee Gold voor Radio 1 (‘Peanut’) en KIA (‘The car not the show’), alsook twee Silver voor Humo (‘China’). DDB pakt zes prijzen met Ikea en ‘Imaginary kitchen’ (een Silver en twee Bronze), VLAM/Belgian Brewers ‘Proud of our beers’ (Bronze) en CEBAM ‘Don't Google it’ (Silver en Bronze). De laatste Gold was voor TBWA: ‘Room for improvement’ voor KBC.
 
De volledige lijst met laureaten staat hier.
 
GRAND PRIX + GOLD DIRECT 1-2-1 & DIGITAL COMMUNICATION + GOLD B2B
+ GOLD CREATIVES JURY + GOLD PRESS JURY
‘Street View unpaid bills’ – BBDO/JCDecaux

 
Het was ongetwijfeld een van de vaakst (en misschien wel dé vaakst) bekroonde campagnes van 2014. Ook op de BOA scoorde ‘Street View unpaid bills’ volop. Moeten we de b2b actie die vorig jaar liep van april tot juni voor JCDecaux nog voorstellen? BBDO werd gevraagd om de belangstelling te wekken voor de nieuwe digitale infrastructuur van de affichagespecialist en de commerciële ploeg van de regie helpen om afspraken te maken.
 
Het concept vertrekt van een vaststelling: de panelen van JCDecaux zijn niet alleen zichtbaar op straat, maar ook op Google, via de Street View app. De campagnes op de panelen blijven dus veel langer zichtbaar dan tijdens hun affichageperiode alleen. Dus profiteren ze van gratis ruimte die niet gefactureerd wordt door JCDecaux. BBDO stuurde naar een vijftigtal adverteerders een foto van hun campagne op Street View, vergezeld van een factuur. Impact gegarandeerd! Natuurlijk was het niet de bedoeling zich te laten betalen, wel om de aandacht van de adverteerders te trekken en hun te vragen te luisteren naar wat de sales van JCDecaux te vertellen hadden. Resultaat: 60% van de contactpersonen reageerden onmiddellijk positief en de campagne kwam ruimschoots aan bod in de vakpers. Ook dat was een van de doelstellingen van de adverteerder.
 
GOLD INTEGRATED
‘Room for improvement’ – TBWA/KBC

 
We weten al dat KBC zich positioneert als partner voor ondernemers die door de bank beschouwd worden als essentiële spelers in de groei van de lokale economie in Vlaanderen. In het verlengde van de beroemde ‘Gap in the market’ campagne van 2013 die zich tot start-ups richtte, besloot KBC om zich met ‘Room for improvement’ te richten tot kleine bedrijven – in een groeifase of al matuur – door hen nieuwe inspiratiebronnen en energie om vooruit te komen te geven.
 
Alle ondernemers hebben ideeën om hun business te ontwikkelen, maar hoe kun je weten of deze ideeën werken, zonder voorafgaande marktstudie? Helaas zijn dat soort onderzoeken vaak veel te duur voor kleine en middelgrote bedrijven. TBWA en KBC bieden hun hulp via een specifiek platform. Dat diende in de eerste plaats om alle vragen die deze ondernemers graag beantwoord wilden zien te verzamelen. Vervolgens werden deze vragen op grote schaal verspreid en de antwoorden werden samengevat in gepersonaliseerde verslagen die aan de stellers overhandigd werden. De actie werd gevoerd via een regionale campagne (Vlaanderen en Brussel) met een radiolui, tv, OOH en pers.
 
In totaal postten 1483 ondernemers in een maand (mei/juni 2014) ongeveer 2600 vragen op het platform, wat leidde tot meer dan 500.000 antwoorden – goed voor een gemiddelde van 1650 antwoorden per Vlaamse stad – en een honderdtal konden hun ideeën concreet maken.
 
GOLD INNOVATIVE IDEA OR CONCEPT
‘Blackmailing lawyers’ – Famous/Orde van Vlaamse Balies

 
De Orde van Vlaamse Balies (OVB) wilde communiceren over het belang van de intellectuele eigendomsrechten en rond ‘cybersquatting’, de praktijk die erin bestaat zich domeinnamen toe te eigenen zonder ze te gebruiken, in de hoop ze door te verkopen. Ingewikkelde en niet zo sexy materie die moeilijk door te geven is, al helemaal niet als je niet over grote budgetten beschikt. Toen Famous een vergetelheid opmerkte in de rebranding actie die Radio 1 in januari voerde, greep het bureau de gelegenheid aan. De radiozender was vergeten de url van zijn nieuwe baseline (‘Always Curious!’) te laten registreren. Het toppunt en een buitenkans voor de OVB. Het bureau kocht onmiddellijk alwayscurious.be en creëerde op dat adres een microsite waar de advocaten een grappige chantage lanceerden: de url in ruil voor enkele minuten zendtijd op Radio 1 om het te hebben over intellectuele eigendomsrechten en… cybersquatting. De url werd aldus tegelijk het medium en de boodschap.
 
De radiozender reageerde onmiddellijk en ging in op het verzoek. Buiten de VRT leverde de actie persaandacht ter waarde van naar schatting 350.000 euro op. De actie kostte het bureau welgeteld 9 euro, het bedrag dat het bureau en zijn klant neertelden voor de aankoop van de url. In amper enkele weken tijd verhoogde de traffic naar de website van de OVB met 600%.
 
GOLD BRAND BUILDING
‘Peanut’ – mortierbrigade/Radio 1

 
Maandag 1 september 2014 was de eerste dag van het nieuwe schooljaar voor honderdduizenden schoolkinderen en hun kinderen en het moment waarop Radio 1 zijn nieuwe programmarooster inhuldigde. Voor de gelegenheid presenteerde de zender die dag een speciaal programma, ‘Radio 1 goes back to school’, waarin verschillende politici, journalisten en opinieleiders debatteerden rond ons onderwijssysteem.
 
Het initiatief werd ondersteund door een campagne van mortierbrigade waarvan de insights op een enkele vraag gebaseerd zijn: wat is het belangrijkste? Kennis of eigen oordeel? Dient de school om te leren of om problemen te leren oplossen? Om de discussie op gang te trekken kwam het bureau op het idee een test te organiseren, met de hulp van de apen van het Max Planck Antropologisch Instituut: ze moesten een pindanoot uit een smalle glazen buis halen die vastzat aan een tafel. Voor deze gelegenheid werden de apen vervangen door mensen.
 
De test werd gefilmd en de video werd uitgezonden via de Facebook-pagina van Radio 1, op televisie en sites voor videosharing. Enkel op YouTube behaalde de film meer dan 2,56 miljoen views. Hij werd meer dan 233.000 keer geshared op Facebook en leidde tot een stijging tot het aantal Radio 1-fans met meer dan 10%. De ‘Radio 1 goes back to school’ uitzending groeide ook uit tot een van de drukst beluisterde en meest besproken programma’s uit de geschiedenis van het station.
 
GOLD RETAIL OR TRADE MARKETING
‘The car not the show’ – mortierbrigade/KIA

 
Het Autosalon van Brussel is het hoogtepunt van het jaar voor alle autofabrikanten. KIA is geen uitzondering op de regel. Het merk dat wel kan vertrouwen op het design en de kwaliteit van zijn modellen, maar beschikt niet over dezelfde budgetten als zijn concurrenten om zijn stand te animeren. KIA vroeg mortierbrigade om met deze parameter rekening te houden voor zijn Saloncampagne. Die moest zoals gewoonlijk de verkoopcijfers stimuleren, testritten genereren en de traffic bij de concessiehouders en op de stand van het Salon boosten.
 
Het bureau besloot de zwakte van KIA te transformeren tot een troef, met de volgende boodschap: als onze wagens zo succesvol zijn en zo goed presteren, komt dat omdat we onze budgetten niet besteden aan babes, champagnes of DJ’s. Kortom, KIA hoeft er geen schep bovenop te doen.
 
De campagne werd uitgedragen via televisie, via een folder die gedrukt werd op meer dan vier miljoen exemplaren en een omvangrijk webluik, bestaande uit een site en een hele reeks banners in alle mogelijke formaten. In de spot zien we een verkoper uitleggen dat KIA dit jaar alles inzet op de auto’s en dat er daarom geen show met de gebruikelijke toeters en bellen nodig is. Die werden gratis aangeboden via de site kiamotorshow.be, waar de bezoeker terechtkwam in een hangar met alle gebruikelijke materiaal voor een ‘motor show’: confetti, champagneglazen, aperitiefkoekjes, Serranoham,… Om zo’n lot in de wacht te slepen, moesten bezoekers klikken op het gewenste geschenk en preciseren bij welke Kia-concessiehouder ze hun cadeau gingen ophalen.
 
Resultaat: de oorspronkelijk voorziene stock was in twee dagen uitgeput, de campagne genereerde meer dan 3500 extra bezoeken bij de dealers en meer dan duizend testritten. In vergelijking tot een jaar eerder stegen de verkopen met 33%.
 
GOLD SMALL BUDGET CAMPAIGN
‘Stuttering voice-over’ – Famous/Best vzw

 
Naar schatting lijdt een procent van de bevolking aan stotteren. De Belgische vereniging van stotteraars wilde eraan herinneren dat deze handicap overwonnen kan worden. Ten bewijze, het geval van Jordy, die altijd al stotterde, maar die dankzij een efficiënte coaching erin slaagde om in twaalf maanden tijd te transformeren tot een professionele ‘voice-over’. Dat blijkt uit een radiocampagne voor de Nationale Loterij waarvoor hij zijn stem leende. Bij elke spot hoorde een tag-on van 15" met een call to action van Jordy en een link naar een documentaire waarin zijn verhaal verteld wordt.
 
De pers sprong op de campagne: Jordy verscheen in haast alle kranten en werd door diverse radio’s geïnterviewd, zowel in België als in het buitenland. In totaal genereerde het meer dan 600.000 euro inzake earned media. Sterker nog, ongeveer 240 stotteraars hebben contact opgenomen met de Belgische vereniging om een therapie te volgen.
 
GOLD CHARITY
‘Kevin De Bruyne’ – LDV United/Special Olympics

 
In plaats van gewoon te communiceren rond het even,t wilde ‘Kevin De Bruyne’, de campagne die LDV United voor Special Olympics maakte, taboes doorbreken, conversaties op gang brengen rond verstandelijke beperkingen en de atleten die aan deze competitie deelnemen de aandacht geven die ze verdienen. De media besteden er voorlopig nog altijd minder aandacht aan dan aan de Paralympics, georganiseerd voor atleten met een lichamelijke handicap. Naast deze doelstelling wilde de campagne ook de stadia laten vollopen.
 
Het idee van het bureau bestond erin het gezicht van bekende atleten en sportmensen te nemen, zoals Rode Duivel Kevin De Bruyne en dat te kruisen met dat van een deelnemend atleet aan de Special Olympics, met de vraag of De Bruyne aldus minder supporters zou verdienen. De advertentie werd gepost op de sociale netwerken (Facebook, Twitter, Instagram) en via bannering op RTBF.be, bovenop een virale video, printadvertenties en affiches.
 
De buzz volgde meteen en ontketende duizenden reacties in alle lagen van de bevolking en alle media. De campagne genereerde in totaal 4 miljoen in earned media, de competitie was uitverkocht en voor de eerste keer kwamen de atleten van de Special Olympics op het podium tijdens het National Sport Gala.ARCHIVE / AWARDS


INTERVIEW

Vicky Willems en Jean-Marie Margrève (Strategie):

Vicky Willems en Jean-Marie Margrève (Strategie): "Als het hart de richting aangeeft, volgt het hoofd vanzelf"DOSSIER  Merit Awards 2019: de laureaten en finalisten  


Dit jaar reikte de jury van de Merit Awards, voorgezeten door Mieke Debeerts (chief customer experience & marketing communications officer, Belfius), aan de zijde van de redactie van de Merit...


en savoir plus
Member only
Connectez-vous Om toegang te krijgen tot dit dossier


Weg met stereotiepe reclame  


De laatste jaren ontstaan nieuwe reclamedynamieken als weerspiegeling van de samenleving. Die werden meer bepaald in gang gezet door groepen als Unilever of P&G en dragen bij om de verschillende...


en savoir plus
Member only
Connectez-vous Om toegang te krijgen tot dit dossier


Luxury: What's in a name?  


Hoe evolueert het aankoopgedrag van consumenten voor luxeproducten? Dat is de vraag die de Luxury Survey studie van Roularta zich stelde. De studie die voor het eerst in 2015 werd gevoerd, kreeg...


en savoir plus
Member only
Connectez-vous Om toegang te krijgen tot dit dossier