Fr

TECH

Telenet en Fluvius associëren zich in Netco voor uitrol van fiber

Woensdag 31 Mei 2023

Telenet en Fluvius associëren zich in Netco voor uitrol van fiber

Telenet en de intercommunale Fluvius hebben groen licht gekregen van de EC om hun samenwerking te starten voor de uitrol van een nieuw fibernetwerk in Vlaanderen en bepaalde delen van Brussel.
 
Deze samenwerking krijgt gestalte in de joint-venture NetCo, waarvan Telenet met 66,8% meerderheidsaandeelhouder wordt. De structuur die in juli van start gaat, krijgt Micha Berger (foto), momenteel Special Projects Leader bij Telenet, als CEO.
 
Volgens het persbericht is NetCo van plan een hybride netwerkstrategie te implementeren die alle klanten snelheden tot 10 Gbps wil aanbieden, zodat die kunnen blijven profiteren van de best mogelijke netwerkervaring. Naar verwachting zal tot 78% van de gezinnen in Vlaanderen en delen van Brussel worden bediend door fibre-to-the-home (FTTH), de meeste binnen dit en acht jaar. In andere gebieden zal NetCo het hybride glasvezelcoaxnetwerk (HFC) verder upgraden. In totaal gaat het om een investering van bijna twee miljard euro.
 
NetCo zal een volledig open toegangsnetwerk uitbaten en niet-discriminerende toegang bieden, waarbij geïnteresseerde exploitanten, waaronder Telenet en Orange, wholesale toegang kunnen krijgen.
 
John Porter, CEO van Telenet: “Momenteel bestaat 90% van onze netwerken al uit glasvezel en dankzij deze samenwerking zullen we binnenkort fiber uitrollen tot de laatste kilometer, waar dat nodig is. Deze goedkeuring zal de economie nieuw leven inblazen en onze regio in staat stellen iedereen mee te nemen op de digitale snelweg.”

Archief / TECH