Fr

INTELLIGENCE

Belgian Video Streaming Monitor: AVOD in beeld

Maandag 29 Mei 2023

Belgian Video Streaming Monitor: AVOD in beeld



GroupM publiceerde zopas de vijfde editie van zijn ‘Belgian Video Streaming Monitor’ (1.400 respondenten die representatief zijn voor de bevolking tussen 18 en 59 jaar en online bevraagd werden in maart). Bedoeling: informatie verstrekken over de dynamiek en de versnippering van het streaminglandschap.
 
Zoals al opgemerkt in de recente Recession Monitor van de groep (37,4% van de Belgen zegt te besparen op hun abonnement), voelt ook de streamingmarkt de impact van de huidige recessie. Volgens deze enquête bedraagt het percentage Belgen dat zegt minstens één streamingabonnement in zijn gezin te hebben 60%. Dat is een daling met ongeveer 10% ten opzichte van de vorige barometer. Deze daling betreft vooral de leeftijdsgroep 18-34 jaar, Franstaligen en mannen, merkt GroupM op.
 
Alvast even meegeven dat het kijkpercentage in maart daalde en dat YouTube, Netflix, VRT MAX, VTM GO en Auvio de best bekeken platformen vormden (in hun uitzendzone).
Voor de komende maanden verwacht GroupM dat de penetratiegraad licht zal stijgen tot 63%, maar nog steeds onder het niveau van vorig jaar zal blijven.
 
GroupM vraagt zich dan ook af of de invoering van het AVOD-model de markt zal stimuleren. Volgens het onderzoek zou één op de vier abonnees bereid zijn voor dit aanbod te kiezen, terwijl twee op de drie abonnees trouw zouden blijven aan het huidige SVOD-aanbod. Voor deze laatste groep blijft de afwezigheid van reclame een doorslaggevende factor - terwijl in het algemeen de prijs van het abonnement de belangrijkste factor is bij de keuze van een platform (43%), vóór de omvang van het aanbod (40,4%) en de afwezigheid van reclame (39,6%). Daarnaast is het wervingspotentieel bij degenen die nog geen abonnement hebben 6%.
 
“Een gratis VOD-dienst met nog meer reclame en een beperktere inhoud zou dit potentieel nog vergroten. Bovendien is er in beide gevallen een grote groep mensen die het aanbod zou overwegen, maar die momenteel aangeeft eerst meer informatie nodig te hebben (tussen 20% en 30%)”, analyseert GroupM.
Bij de platformen lijkt Netflix ook de beste positie in te nemen inzake wervingspercentage: dat bedraagt 10%. De veranderingsbereidheid ligt er echter het laagst: 75% van de huidige abonnees zegt trouw te willen blijven aan het reclamevrije abonnement. Bij Streamz is het tegenovergestelde het geval. Drie van de tien huidige abonnees zeggen over te willen stappen naar een AVOD-aanbod, terwijl het wervingspotentieel afklokt op 5%.
 
“De beslissing van Streamz om als first-mover met een AVOD-abonnement te komen voor de Belgische markt lijkt daarom geen slecht idee, met name met het oog op de reclame-inkomsten.”
 
De monitor buigt zich ook over de vraag hoe de Belgen zullen reageren op de afschaffing van de gedeelde accounts door Netflix. Niet onbelangrijk, als je weet dat 52% van de huidige Netflix-abonnees dit doet. Volgens de studie zou er voor drie op de tien mensen niets veranderen. 23% zou ervoor kiezen om te betalen voor extra accounts, terwijl 17% een eigen abonnement zou kopen. 16% zou stoppen met Netflix te streamen en 14% twijfelt. “De maatregelen lijken dus positief voor het platform. Het zal meer abonnees winnen dan het verliest en een groot deel van de gederfde inkomsten goedmaken.”
 
Lees hier meer.

Archief / INTELLIGENCE