Fr

MEDIA

Meta krijgt nog een recordboete

Maandag 22 Mei 2023

Meta krijgt nog een recordboete

1,2 miljard euro. Dat is het bedrag dat de Ierse Data Protection Commission (DPC), die namens de EU optreedt, eist van Meta vanwege de schending van de GDPR-regels, doordat het netwerk persoonsgegevens van Facebook blijft doorgeven aan de VS.

Meta, dat uiteraard beroep aantekende tegen het vonnis, zal ook binnen vijf maanden alle overdrachten van persoonsgegevens aan de VS moeten opschorten en binnen zes maanden moeten voldoen aan de GDPR.
De boete, de hoogste die ooit door een Europese toezichthouder op databescherming opgelegd werd, is het resultaat van een onderzoek dat in 2020 van start ging.

Meta is van oordeel dat “duizenden bedrijven vertrouwen op de mogelijkheid om data tussen de EU en de VS over te dragen” en constateert “een fundamenteel rechtsconflict tussen de Amerikaanse overheidsregels inzake datatoegang en de Europese privacyrechten”. De groep hoopt dat de VS en de EU deze zomer een nieuw juridisch kader voor de transfer van persoonsgegevens aannemen, nadat vorig jaar een principeakkoord bereikt werd. De tekst wordt momenteel op Europees niveau besproken.

Ter herinnering: eerder dit jaar had de DPC Meta al een boete van zo'n 400 miljoen opgelegd voor overtredingen in verband met het gebruik van persoonsgegevens voor reclamedoeleinden op zijn apps Facebook, Instagram en WhatsApp.

Archief / MEDIA