SLUITEN


Op zoek naar iets ?

Zoeken

Al een MM-account ?

Inloggen Wachtwoord vergeten ?

Voer hierna uw e-mail adres in en ontvang een link om uw wachtwoord aan te maken.Je wachtwoord versturen
FR NL

Op zoek naar iets ?


GEAVANCEERDE ZOEKOPTIES >

Nog geen lid van MM ?

mm.be is een freemium site. Om toegang te krijgen tot onze betalende inhoud, moet je een account aanmaken en je abonneren op onze producten.
Account aanmaken

Al een MM-account ?

Wachtwoord vergeten ?

Voer hierna uw e-mail adres in en ontvang een link om uw wachtwoord aan te maken.


Je wachtwoord versturen
close

IBIS Communication Awards : de laureaten

Donderdag 4 December 2014


IBIS Communication Awards : de laureaten
Op 4 december vond de derde editie van de IBIS Communication Awards plaats. De vakjury voorgezeten door Laurent Winnock (Axa Belgium) met aan zijn zijde Bruno Leysen (RCA Group), Jean-Léopold Schuybroeck (Interel), Pieter Soete (PR Howest), Jean-Benoît Schrans (Spadel), Moniek Delvou (ex-Belfius), Frédéric Petit (Infrabel), Dado Van Peteghem (Dear Media) en Griet Byl (MM), selecteerde uit de 27 ingezonden dossiers vijf winnaars. Die stellen we hierna even voor.

IBIS Golden Communication Award 
‘Miaou-Mat’ van Felix Purina & Weber Shandwick


De IBIS Golden Communication Award bekroont de beste communicatiecampagne uit alle categorieën op basis van haar geïntegreerde benadering die meerdere communicatiedisciplines op pertinente wijze combineert. Deze prijs werd toegekend aan Felix Purina en Weber Shandwick, voor hun ‘Miaou-Mat’ campagne. De campagne besloeg verschillende communicatiekanalen, met bijzondere aandacht voor de sociale media, vanuit het zeer pertinente inzicht dat katten heer en meester zijn op het internet. Ter gelegenheid van de recentste productlancering in België, met name die van de Sensations Sauce Surprise, vroeg Felix Purina Weber Shandwick om een geïntegreerde campagne op basis van dat gegeven uit te werken en het nieuwe platform van het merk, de Miaou-Mat Tour, lokaal te ontrollen en te versterken. Het ging om een origineel sampling concept met een mobiele ‘miauwmachine’ die door het land trok en halt hield in de vijf grootste treinstations van België. Mensen werden er uitgenodigd om hun eigen of een andere miauwende kat te imiteren. Al wie op het verzoek inging, kreeg niet alleen een gratis staal van het nieuwe product mee, maar kon ook deelnemen aan een videowedstrijd op de website van het merk. Bovendien werd een goed doel aan de actie verbonden: per miauw schonk Felix een euro aan Help Animals, een vzw die actief is op het vlak van dierenbescherming. 

De jury was vooral overtuigd door de originele, creatieve en sympathieke invalshoek van de campagne die, onder andere, gebruik maakte van social media kanalen om met weinig middelen buzz te creëren rond deze campagne die ook veel media-aandacht kon genereren. De campagne was bijzonder succesvol met een duidelijke volumegroei in de verkoop van het product. Bruno Leysen: “Deze campagne, ingediend in de categorie Business to Consumer communicatie toont duidelijk aan dat PR-campagnes met een sterke, creatieve en originele insteek, als ze gebruik maken van een brede waaier aan communicatiekanalen, niet alleen bijzonder veel visibiliteit en sympathie kunnen genereren, maar ook een duidelijke impact hebben op de concrete resultaten van een merk of een bedrijf. Het winnend dossier van Felix creëerde bovendien een sterk engagement van de consumenten op social media.”

Corporate Communication/ Public Affairs & Corporate Social Responsability
‘Trespassing’ (Infrabel)


In 2013 kwamen in ons land zestien mensen om het leven en geraakten elf anderen zwaar gewond terwijl ze op of langs de sporen liepen. Elke dag veroorzaken spoorlopers minstens drie uur vertraging, wat per jaar een tijdverlies van 63.000 minuten betekent. Deze cijfers bewijzen dat het publiek zich niet bewust is van de gevaren en gevolgen van spoorlopen. Enerzijds trof spoorweginfrastructuurbeheerder Infrabel een aantal maatregelen om spoorlopen te bemoeilijken, anderzijds werd een sensibiliseringscampagne voor de gevaren ontwikkeld. Daarvoor werden alle mogelijke communicatiekanalen benut, gaande van flyers, kortfilms, persberichten en online targeting tot sociale media (onder andere via de Facebook-pagina rond spoorveiligheid) en twee schokkende nationale televisiespots. Ook intern werd naar de NMBS-medewerkers gecommuniceerd om hen aan te sporen het goede voorbeeld te geven.

In totaal werden meer dan vijf miljoen mensen bereikt met een beperkt budget. De spot ging viraal en het onderwerp kreeg uitgebreid aandacht in de nationale media.

Business to Business Product Communication
‘Xeikon Café’ (duomedia)


Om de brand en product awareness van digitale en grafische specialist Xeikon te versterken, de betrokkenheid te verdiepen en de zichtbaarheid te vergroten, bedacht het bureau duomedia een geïntegreerde crossmediale campagne. Een centrale rol in de sociale mediastrategie werd gespeeld door het Xeikon Café, een open house event voor klanten, prospects, partners en de vakpers in de verpakkings- en bedruksector. Dat vond van 20 tot 22 mei plaats in Antwerpen. Op het programma stonden allerlei lezingen en activiteiten, maar ook een ludieke #Xeikonselfie wedstrijd die de bezoekers voor en tijdens het event mobiliseerde om de dag zelf een selfie in te sturen. De inzendingen werden ter plaatste afgedrukt met behulp van de digitale Xeikon-printers en op een flesje Belgisch bier gelabeld dat de maker van de selfie mee naar huis kreeg. De actie genereerde een duidelijke toename in interactie met de klanten en hun engagement; ook het aantal volgers steeg gevoelig: een exploot gezien het feit dat sociale media nog een vrij nieuw kanaal zijn voor de Label & Packaging community.

Business to Consumer Product Communication
'Coca-Cola Light Man' (RCA Group)


De Coca Cola Light Man is een bekend icoon in de reclame. Om hem ook in België te lanceren, werden een uitgebreide 360°-campagne en een gevarieerd actieplan in verschillende stappen uitgewerkt door RCA, met onder andere de verkiezing van onze nationale Coca Cola Light Man. Het initiatief werd op alle mogelijke onder de aandacht gebracht om buzz te creëren. Op 27 mei trokken tien knappe tuinmannen naar het Warandepark in Brussel waar ze de voorbijgangers probeerden te overtuigen hun ideale Coca-Cola Light Man te registreren. Meteen daarna werd een aantal redacties bezocht, wat veel positieve respons genereerde. Daarna moesten de genomineerde kandidaten het tegen elkaar opnemen en na een aantal battles en online votings bleven tien finalisten over. Die werden tijdens een slotevent beoordeeld door een driekoppige BV-jury. 

De traffic naar de website nam gevoelig toe. Er namen 662 kandidaten deel en enkele duizenden bezoekers brachten hun stem uit. Er verschenen 138 artikels en ook de aandacht op de sociale media was overweldigend.

Non-profit
Zelfmoordlijn ‘Suicide Call’ (Ogilvy)


De Zelfmoordlijn is altijd op zoek naar vrijwilligers om de oproepen van mensen met zelfmoordgedachten te beantwoorden. Niet iedereen is echter even geschikt om deze zware taak tot een goed einde te brengen, dus daarom kunnen kandidaten vooraf maar best zo goed mogelijk geselecteerd worden. Daarom bedacht Ogilvy PR een slim experiment. Het bureau installeerde een telefoon in de kleuren van De Zelfmoordlijn, midden op de Oude Markt in Leuven (een drukbezocht plein in het stadscentrum). Iedere keer de telefoon begon te rinkelen, was duidelijk dat iemand hulp nodig had; wie opnam, bewees meteen dat hij of zij over de vereiste kwaliteiten beschikte om zich als vrijwilliger aan te melden. Het experiment werd gefilmd en in een virale video gegoten. De video werd twee dagen voor de Internationale Dag van de zelfmoordpreventie online gezet, ondersteund door on- en offline PR-inspanningen. 

De resultaten overtroffen alle verwachtingen: in een week tijd werden 600.000 mensen bereikt, met aandacht op alle nieuwssites. De belangrijkste televisiejournaals zonder het filmpje integraal uit en op YouTube haalde de video meer dan 90,000. De traffic naar de website steeg met 400%. En, het allermooiste: terwijl er 250 vrijwilligers nodig waren, meldden zich 450 geïnteresseerde kandidaten aan om de Zelfmoordlijn te bemannen!ARCHIVE / AWARDS


INTERVIEW

Grafiek en zeefdrukken, de B-side van Johan Van Oeckel

Grafiek en zeefdrukken, de B-side van Johan Van OeckelDOSSIER  BTOB Awards 2018: de gouden campagnes en het mediamerk van het jaar  


De grote winnaar van de BTOB Awards 2018 is LDV United. Dat wint drie van de vier uitgereikte Gold en een Silver met ‘Dare to sponsor’ voor Special Olympics en ‘Borstfiguranten’ voor Kind & Gezin....


en savoir plus
Member only
Connectez-vous Om toegang te krijgen tot dit dossier


Mixx 2018: de gouden campagnes  


Van de 133 campagnes die ingeschreven werden de Mixx Awards 2018 van BAM, reikten de jury’s voorgezeten door Christine Jean (AG), Sonja Klein (OMG), Wim Decraene (Frucon) en Alex Thoré...


en savoir plus
Member only
Connectez-vous Om toegang te krijgen tot dit dossier


Re-evaluating Media: over de gepercipieerde en reële impact van media  


Radiocenter, het marketingorgaan van de Britste radiozenders dat radio promoot als commercieel medium, gaf begin dit jaar de opdracht aan Ebiquity om een rapport op te stellen over de marktpositie...


en savoir plus
Member only
Connectez-vous Om toegang te krijgen tot dit dossier