Fr

TECH

Analoge wetenschap, door Benoît De Nayer (Actito)

Vrijdag 14 April 2023

Analoge wetenschap, door Benoît De Nayer (Actito)

Naast mijn job koester ik een paar passies die me oud doen lijken in de ogen van mijn kinderen en collega’s.
 
Zo luister ik bijna uitsluitend naar klassieke muziek op oude platen, ik bezit een reeks antieke boeken, waaronder een werk uit 1721 en ik bewaar eerbiedig oude super 8- en 16-mm films, waarvan sommige meer dan 80 jaar oud zijn.
 
Waarom? Omdat ik oprecht geloof dat de toekomst van de mensheid ligt in de bewaring van deze museumstukken.
 
Wat deze objecten verbindt, is dat ze allemaal dateren uit een tijd vóór het internet of de digitalisering (met uitzondering van muziek-cd's). Het zijn formaten die je als analoog kunt omschrijven.
 
Analoog betekent dat ze een onmiddellijke weerspiegeling zijn van de fysieke werkelijkheid waarin ze zijn ontstaan. Zo is het door 16mm-film bewaarde beeld het resultaat van de chemische transformatie van een zilverkorrel die 80 jaar geleden plaatsvond. Sindsdien is er helemaal niets aan dat beeld veranderd. Afhankelijk van de emulsie en de gebruikte ontwikkelbaden kunnen tijd en plaats van opname vrij gemakkelijk nauwkeurig worden gedateerd.
 
Ook de oude boeken werden gedrukt op een drager bestaande uit gerecycleerde stoffen. De herkomst van deze boeken kan vrij eenvoudig worden vastgesteld.
 
In de analoge wereld is vervalsing een uiterst dure, zo niet onmogelijke aangelegenheid. De zekerheid dat je de originele versie voor je hebt, is dus bijna totaal.
 
In de wereld die wij vandaag kennen daarentegen, waar elk stukje informatie gedigitaliseerd is, of zelfs door machines wordt gegenereerd, is het gewoon niet meer mogelijk om te onderscheiden wat echt en wat vals is. De technologie is ondertussen zo geavanceerd dat je voor heel beperkte kosten en uit het niets informatie kunt genereren. Zo kun je bijvoorbeeld gerust een avatar creëren van Trump die de Internationale zingt.
 
Binnenkort zal 80% van de content die we ontvangen fake zijn. Kunstmatige intelligentievormen zullen zich laten inspireren door deze vervalsingen om iets nieuws – en vals -  te produceren.
 
Historici die terugkijken op onze eeuw, zullen het bittere feit onder ogen moeten zien dat alle informatie van na 2020 (misschien zelfs 2000) niet langer betrouwbaar is.
 
Zij zullen moeten proberen stukjes werkelijkheid te ontwaren in de analoge media die door mensen zoals ik op zolders zijn bewaard.
 
Dit materiaal zal van onschatbare waarde worden. Want alle informatie van vóór 2020 zal worden beschouwd als de "maatstaf" van de menselijke kennis. Ze zal worden gebruikt om kunstmatige intelligenties te 'resetten' als die op hol slaat en ernaast lijkt te zitten.
 
Mijn bureau staat de laatste dagen vol met dozen boeken die ik wilde weggooien, maar ook met oude kaarten, audiocassettes en super 8 films.
 
Ik ga ze niet meer wegdoen. Stel je voor, de toekomst van de mensheid heeft aan een zijden draadje gehangen.

Benoît De Nayer, co-Founder & co-CEO, Actito
 
De titel van de column is van de redactie.

Archief / TECH