Fr

CREATIONS

Publicis Groupe bestrijdt Russische propaganda met Wikipedia

Donderdag 2 Maart 2023

Publicis Groupe bestrijdt Russische propaganda met Wikipedia

In Rusland is het moeilijk om de waarheid over de oorlog in Oekraïne te weten te komen. De vrije pers is geblokkeerd, Google is geblokkeerd, evenals de meeste sociale mediakanalen.

Er is echter een optie die niet aan banden is gelegd, meer bepaald de beroemde gratis online encyclopedie Wikipedia, waarvan de pagina's door iedereen kunnen worden bewerkt... Kortom, een onverwachte toegangspoort voor de verzetsbeweging Ukrainian Witness, die met de hulp van Publicis Groupe België, Nederland en Oekraïne handig gebruik heeft gemaakt van de figuurlijke maas in het net in de strijd tegen Russische propaganda. Dit door beelden van verwoeste Oekraïense steden te publiceren op het lokale platform dat maandelijks door bijna 11 miljoen Russen wordt bezocht.

Het slinkse initiatief werd uiteraard snel ontdekt door de Russische autoriteiten, die begonnen met het verwijderen van alle oorlogsbeelden, maar Ukrainian Witness vond opnieuw een manier om dit te omzeilen. Dit door Wikipedia-moderatoren over de hele wereld op te roepen om wijzigingen te blijven aanbrengen en ze online te houden.

Resultaat: de Russische views op de top tien van Oekraïense stadspagina's op Wikipedia Rusland zijn met 242% gestegen, waardoor een online encyclopedie is getransformeerd in een ongecensureerd en betrouwbaar nieuwskanaal.

De case studie van de actie is hier gepost.

Archief / CREATIONS