Fr

MEDIA

Mediahuis: omzet stijgt tot 1,2 miljard

Maandag 27 Februari 2023

Mediahuis presenteerde zopas zijn jaarresultaten voor 2022. Volgens de cijfers klokt de mediagroep af met een omzet van 1,2 miljard euro. Dat is onder andere te danken aan de overname van het Duitse Aachener Verlagsgesellschaft begin van 2022, waardoor de groep zijn omzet bijna verdubbelt (+92%).

De omzet uit de lezersmarkt blijft stabiel tegenover vorig jaar. Op de advertentiemarkt, die zich post-covid in de verschillende landen volledig hersteld lijkt te hebben, tekenden de Mediahuistitels een lichte omzetstijging op in vergelijking met het jaar ervoor.

Tegelijk beïnvloedden de sterk stijgende energie- en papierkosten en aanzienlijke distributieproblemen in de Nederlandse en Duitse markt, het uiteindelijke resultaat van de groep in neerwaartse zin. Toch slaagde Mediahuis erin de negatieve effecten grotendeels op te vangen en behaalde de groep een operationeel resultaat van 155,7 miljoen euro (10% minder dan vorig jaar). Het nettoresultaat bedroeg 65,3 miljoen euro; dat is lager (52%) dan in 2021, toen dat resultaat positief werd beïnvloed door de verkoop van de Keesingparticipatie. “Mediahuis behoudt zijn solide financiële situatie, met een beperkte nettoschuld als gevolg van de diverse acquisities in de digitale marktplaatsen en de venture capital markt die werden gerealiseerd in 2022”, aldus het verslag.

Gert Ysebaert, CEO Mediahuis groep: “In een jaar getekend door oorlog, energiecrisis en inflatie, brachten de nieuwsmerken van Mediahuis opnieuw betrouwbare en onafhankelijke journalistiek en waren wij voor onze lezers een gids in onzekere tijden. We hebben als groep getoond dat we veerkrachtig zijn. De digitale transitie zet zich voort, zij het aan een minder hoog tempo dan in de covidjaren. Onze sterke journalistiek en digitale nieuwsbeleving maken elke dag het verschil en stellen ons in staat de structurele daling in print op te vangen. En toch blijft nog steeds een grote groep lezers trouw aan de gedrukte krant. De continuïteit van de bezorging garanderen wordt echter een steeds grotere uitdaging.  Bovendien transformeert de mediawereld met een ongeziene snelheid, gedreven door technologische innovaties zoals artificiële intelligentie, en het veranderende consumentengedrag.  Dat alles maakt dat we meer dan ooit moeten anticiperen op een nog radicalere digitale omslag.”

Archief / MEDIA