Fr

INTELLIGENCE

Seen From Space Special: offline mediabestedingen 2022 onder de loep

Vrijdag 10 Februari 2023

Seen From Space Special: offline mediabestedingen 2022 onder de loep

Globaal is de mediamarkt in 2022 volgens Nielsen Ad Intel zeer licht in waarde gedaald ten opzichte van het voorgaande jaar. Tenminste wat het toepassingsgebied dat het instituut opvolgt, dus de offline media. De twee sterren voor deze editie zijn dus OOH en bioscoop, waarbij de vergelijking met 2021 zelfs een double digit stijgingspercentage oplevert. Voor affichage is de cumulatieve waarde voor 2022 veel hoger dan voor 2019. Bij de “buitenreclame” is DOOH goed voor maar liefst 52% van de groei in deze mediacategorie.
De sectoren die het meest bijdroegen tot de groei, behoren vaak tot de categorie van de diensten, vooral diensten die verband houden met externe activiteiten, zoals toerisme, horeca, vervoer of evenementen. Maar ook telecommunicatie en in beperktere mate liefdadigheidsinstellingen. Weinig FMCG-categorieën behoren tot de drijvende krachten achter de groei, met uitzondering van haarverzorging, bier en zuivelproducten.

Anderzijds zijn er nogal wat FMCG-categorieën die het meest hebben bijgedragen tot de algemene daling van de mediawaarde. De link met de uit de pan swingende inflatie in 2022 ligt voor de hand, vooral omdat ook de energiesector sterk terugloopt. Het “postcoronatijdperk” blijkt uit de sterke daling van overheidscommunicatie en van de verkoop op afstand, die niettemin de vijfde grootste categorie van het totaal blijft.

Ontdek het volledige dossier hier.

Archief / INTELLIGENCE