Fr

INTELLIGENCE

Malt bevraagt Belgische freelancers

Vrijdag 16 December 2022

Malt bevraagt Belgische freelancers

De Europese freelance marktplaats Malt, die al bijna een jaar actief is in ons land, hield in februari een Belgische enquête gehouden om een beeld te schetsen van deze zelfstandigen.
 
De studie bevroeg 216 gekwalificeerde Belgische freelancers uit de databank van Malt (die bestaat uit meer dan 10.000 freelancers in België, waarvan 42% in Vlaanderen, 32% in het Brussels Gewest en 26% in Wallonië). De meest vertegenwoordigde categorieën waren business consulting (22%), marcom (19%) en de IT, tech en data trilogie (15%).
 
Malt merkt om te beginnen op dat freelancers vaak voormalige werknemers zijn die veel expertise op hun gebied hebben opgebouwd. Dit is het geval voor 88% van de respondenten die gemiddeld 11 jaar ervaring hebben, waardoor zij toegang hebben tot een uitgebreid netwerk.
 
Het onderzoek bevestigt ook dat freelancen voor 91% van de respondenten een echte carrièrekeuze is. Er zijn drie belangrijke drijfveren voor verandering: onafhankelijkheid (77%), streven naar een gevarieerder professioneel leven (61%) en flexibiliteit (60%).
 
Bovendien zijn freelancers overwegend tevreden met hun carrièrekeuze - 90% van de respondenten zegt een goed evenwicht tussen werk en privéleven te hebben gevonden - en zien zij freelancen als een keuze voor de lange termijn (slechts 1% van de respondenten zou graag terugkeren naar een voltijdse baan).
 
65% heeft vertrouwen in zijn toekomst en bijna de helft verdient meer dan toen hij nog in dienstverband werkte. Hun grootste uitdagingen liggen in het vermarkten van hun diensten: 65% van de Belgische freelancers zegt dat onderhandelen met klanten hun grootste uitdaging is, vóór "financiële volatiliteit", de moeilijkheid om op tijd betaald te krijgen en het gebrek aan collega's.
 
Ter herinnering: volgens de UCM telt België bijna 300.000 gekwalificeerde freelancers.
 
Meer details hier.

Archief / INTELLIGENCE