Fr

MEDIA

Nationale media mobiliseren zich tegen verbod op gokreclame

Donderdag 8 December 2022

Nationale media mobiliseren zich tegen verbod op gokreclame

In een gezamenlijk persbericht verzetten DPG Media, Ads &Data, RTL, Rossel, IPM, RMB en NGroup zich tegen het verbod op reclame voor kansspelen in de Belgische media, zoals dat in mei door de Belgische overheid werd aangekondigd. Dat ligt morgen op tafel bij het kernkabinet, nadat het eerder al werd aangepast na kritiek van de Raad van State en van Europa.

Toch dreigt er nog steeds een verbod op reclame voor de vergunde legale kansspelen, waar vooral de illegale markt en de techgiganten zullen van profiteren. Een grote groep van mediabedrijven en reclameregies roept de overheid op om samen te werken aan een billijke regulering en een kanalisatie van de consument naar een betrouwbaar, beschermd en legaal aanbod, iets wat onmogelijk is bij een totaalverbod.

Het reclameverbod zal bovendien hoofdzakelijk de Belgische media treffen, want zelfs met een verbod kan er wel nog verder reclame kan gemaakt worden op sociale media en online platformen van de buitenlandse techgiganten. Op die manier worden de Belgische spelers benadeeld terwijl die reeds onder grote druk staan;

“We staan niet alleen met ons standpunt. De Kansspelcommissie heeft in een eerder advies aangegeven geen voorstander te zijn van een wettelijk verbod, maar dat de overheid in samenwerking met de sector tot evenwichtige afspraken dient te komen”, aldus het bericht nog dat bovendien doorverwijst naar de tribune van Philippe Denis, advocaat en professor aan de UCL waarin deze stelt dat de beperking van reclame voor kansspelen in het voordeel van de GAFAM en illegale sites zal uitdraaien.

Archief / MEDIA