Fr

INTELLIGENCE

Welke lessen leert ons het Belgische luik van de BrandZ-studie van Kantar?

Zondag 4 December 2022

Welke lessen leert ons het Belgische luik van de BrandZ-studie van Kantar?

Tijdens een webinar onthulde Kantar de krachtigste merken in België volgens zijn BrandZ-studie. Volgens het instituut hebben deze merken drie punten gemeen, drie prestatiepijlers die hen in staat stellen een sterk imago en groei op lange termijn op te bouwen.
 
De eerste pijler die ‘Meaningful’ werd gedoopt, betreft het vermogen van een merk om te voldoen aan de functionele en emotionele behoeften van consumenten. De tweede – Difference - benadrukt het belang van merken die zich onderscheiden en het goede voorbeeld geven. De derde, Salience, heeft betrekking op concurrenten en omvat het gemak waarmee mensen aan een merk denken bij het nemen van aankoopbeslissingen. Deze drie factoren maakten het voor de best presterende merken gemakkelijker om de coronacrisis te doorstaan en sneller te herstellen van de gevolgen die ze had.
 
Op basis van deze criteria zijn de krachtigste merken in België in 2022: Google (dat leider blijft), Proximus en Jupiler (die elk een plaatsje stijgen in de rangschikking). De top 10 bestaat verder uit Colruyt, Côte d'Or, Netflix, McDonald's, Telenet en Local Fritkot (ex-aequo), en tot slot YouTube. Er staan dus zes merken van Belgische oorsprong in.
 
De analyse boog zich ook over de individuele prestaties van de merken. Daaruit blijkt dat de Belgische merken - aangevoerd door Local Fritkot en Côte d'Or - gemiddeld veel hoger scoren op het vlak van meaningfulness dan hun internationale concurrenten. Op de parameter Difference komt Tesla als beste uit de bus, gevolgd door Netflix en Pierre Marcolini. In Salience tot slot onderscheiden Jupiler, Google en Côte d'Or zich.
 
Hieruit leren we dat veel Belgische merken blijkbaar meer vertrouwen op Salience dan op Meaningfulness of Difference. Hoewel dit criterium effectief is om op korte termijn de aandacht van het publiek te trekken, ziet Kantar hierin een potentieel risico, omdat veel bedrijven denken dat naambekendheid synoniem is met succes en hun onderscheidend vermogen verwaarlozen. Dat heeft een negatief effect op de kracht van het merk, omdat het zich niet kan onderscheiden van de concurrentie om op lange termijn de lacunes (betekenis) van de consument op te vullen.

Omgekeerd slagen de krachtigste merken in het algemeen (Apple, Google, Amazon, Microsoft, Tencent, enz.) erin zich beter te differentiëren, wat een positief effect heeft op de prestaties inzake Meaningfulness en Salience. In de huidige onrustige economische context is het dan ook van cruciaal belang dat op deze pijler wordt ingespeeld.

Hoe het verschil maken en hoe een uniek merkimago opbouwen … Kantar legt uit dat innovatie hiervoor wellicht de hoofdrol speelt, maar niet het enige element is: ook brand experience & purpose, reputatie en duurzaamheid zijn hefbomen die helpen te differentiëren.

Op het gebied van duurzaamheid wijst Kantar erop dat er veel mogelijkheden zijn voor bedrijven in verschillende sectoren. 97% van de respondenten zegt bereid te zijn aspecten van hun leven te veranderen om duurzamer te worden. 65% zegt ook dat zij wel meer voor het milieu willen doen, maar dat de stijgende kosten van het levensonderhoud hen ervan weerhouden om dat ook daadwerkelijk te doen. Bedrijven zouden dus kunnen innoveren door duurzamere producten aan te bieden, aangezien 79% van de consumenten zegt bereid te zijn deze te kopen als ze tegen een betaalbare prijs worden aangeboden.

Archief / INTELLIGENCE