Fr

BRANDS

BrewDog vs World Cup: merken kunnen zich geen buitenspel veroorloven

Dinsdag 8 November 2022

BrewDog vs World Cup: merken kunnen zich geen buitenspel veroorloven

De ‘anti-sponsorcampagne’ van het Schotse biermerk BrewDog voor het WK is door velen geprezen, maar heeft toch een bittere nasmaak. Ze toont aan dat het Qatarese spektakel allesbehalve een "merkveilig" evenement is voor adverteerders, zoals onze collega's van More About Advertising aangeven.
 
De campagne van Saatchi & Saatchi in OOH en op de sociale netwerken wil “de corruptie, het misbruik en dood” aan de kaak stellen die kenmerkend zijn voor de context waarin het WK zal plaatsvinden, en BrewDog positioneren als de “trotse anti-sponsor” van het evenement.
 
Toch zal BrewDog de wedstrijden wel uitzenden in de cafés die het uitbaat, omdat het “de voetbalfans het spektakel niet wil ontzeggen” en “zoveel mogelijk bier te verkopen om dat geld door te storten aan goede doelen die vechten tegen de schending van de mensenrechten”, aldus het merk dat aankondigde dat de volledige opbrengst van de verkoop van zijn Lost Lager bier doorgestort zal worden aan NGO’s.
 
Sommigen zullen dit hypocriet noemen. De actie toont alvast hoe moeilijk het is voor merken de reacties van het publiek te anticiperen. Uit een mini-enquête rond de kwestie op LinkedIn blijkt alvast dat de overgrote meerderheid van de respondenten de actie van BrewDog afdoet als een PR-stunt en niet als een echte blijk van purpose vanwege het bedrijf.

Archief / BRANDS