Fr

BLUE

En jij? Eerder Offers & Ontberingen of liever Hoop & Creativiteit?, door Eric Buisseret en Stéphane Hollander (Air)

Vrijdag 28 Oktober 2022

En jij? Eerder Offers & Ontberingen of liever Hoop & Creativiteit?, door Eric Buisseret en Stéphane Hollander (Air)

Er is een vraag die onze kleine community en zowel de marketeers als de adverteerders bezighoudt. Velen van ons herhalen onvermoeibaar, als een self-fulfilling prophecy, dat wij als kenners inzake gedragsverandering kunnen bijdragen tot het versnellen van de ecologische transitie. Natuurlijk kunnen we dat. Maar hoe? Twee stromingen staan hier regelmatig tegenover elkaar, en hun standpunten kunnen we als volgt omschrijven.

De school van het lege glas

Om gedrag te veranderen, moeten we keihard uit de hoek komen en iedereen bang maken. De muur komt almaar dichterbij en r lijkt geen uitweg mogelijk; Bovendien hebben klimaatwetenschappers van de VN berekend dat de uitstoot tegen 2030 met nog eens 10,6% zal toenemen. Met andere woorden, wat ons te wachten staat is het versneld smelten van ijs, waanzinnig hoge temperaturen, een plotselinge stijging van de zeespiegel, hevige cyclonen, enzovoort. De enen zullen verdrinken, de anderen uitdrogen of stikken van de hitte. Kortom, we zijn waarschijnlijk allemaal al gezien, dus de laatste doet het licht uit.

Op een paar wereldvreemde diehards na, heeft iedereen het rampscenario begrepen. Door er nog een schep bovenop te doen, heeft niemand nog zin om een vinger uit te steken of een vin te verroeren: “Laten we een SUV kopen en gaan jetskiën met al onze vrienden, we hebben BBQ's vol met vlees, het wordt leuk en wat er na mij gebeurt laat me koud. Dat de wereld maar vergaat.”

De school van het te vullen glas

Waarom geen positief verhaal proberen om gedrag te veranderen? Pas op, het komt er niet op aan de evidentie te ontkennen. Noch om te denken dat de wetenschap alles wel zal oplossen in een utopie van vooruitgang die helaas al op zijn grenzen is gebotst. En laten we onszelf ook behoeden voor onze reflexen als reclamemakers die het gewend zijn de wereld mooier voor te stellen dan ze is.
Dus laten we, met al deze voorzorgsmaatregelen in gedachten, een keer iets anders proberen.

Laten we het "minderen" dat ons angstig maakt vervangen door het "vermeerderen" dat ons leven verandert. Minder kopen betekent meer vrijheid. Minder bezit betekent meer lichtheid. Minder de auto nemen betekent meer lopen of de stad herontdekken met de fiets. Meer steppen met de wind in je gezicht is jezelf elke dag en op elke leeftijd een duik in je kindertijd gunnen. Minder groei tegen elke prijs betekent meer welzijn en voldoening - dit is onlangs in Frankrijk aangetoond door de Veblenstichting. Er zit een gelukkig randje aan soberheid, zoals Pierre Rabhi ons al in 2010 vertelde.

We zijn erin geslaagd om verlangen te creëren naar zoveel overbodige dingen. Nu is het aan ons om de ecologische transitie begerenswaardig en soberheid sexy te maken.

Archief / BLUE