Fr

BRANDS

Kuiper, het antwoord van Amazon op Starlink en OneWeb

Zondag 23 Oktober 2022

Kuiper, het antwoord van Amazon op Starlink en OneWeb

Het wordt dringen in de ruimte. Na Starlink, het netwerk van Elon Musk, en OneWeb, het Europese antwoord ondersteund door Eutelsat, heeft Amazon aangekondigd dat het begin 2023 Kuipersat-1 en Kuipersat-2, de eerste twee satellieten van zijn Kuiper-project, zal lanceren.

Deze drie initiatieven hebben hetzelfde doel, meer bepaald overal op aarde breedbandinternet toegankelijk maken, vooral in zogenaamde witte zones, en dit aan een betaalbare prijs. Bij Amazon is de investering in Kuiper vooral bedoeld om de e-commerce te ontwikkelen.

Van deze drie projecten is Starlink op dit moment duidelijk het grootst, met bijna 2.000 satellieten in de ruimte en 500.000 klanten.


Met Starlink dat 42.000 satellieten plant, OneWebmeer 6.000 en Amazon 3.236, is het risico dat het er te veel zijn reëel en dat wekt bezorgdheid bij de Nasa. Vooral omdat dit een risicovolle markt is, met enorme investeringen en een winstgevendheid die nog moet worden bewezen. De strijd zal wellicht verliezers opleveren, met het risico dat sommige van deze satellieten ruimteafval worden...

Archief / BRANDS