Fr

MEDIA

VRT en Nederlandse VPO gaan nauwer samenwerken

Maandag 17 Oktober 2022

De Vlaamse mediaminister Benjamin Dalle kondigde de intentie enkele jaren geleden al aan en nu is ze concreet bevestigd: de Vlaamse en de Nederlandse openbare omroep gaan intensief samenwerken. Dat meldden de raden van bestuurd van respectievelijk de VRT en de VPO vorige week.
 
Het partnerschap moet leiden tot de creatie en uitwisseling van programma’s, het delen van technologie en innovatie, onder andere ter versterking van hun digitale platformen VRT Max, NPO Start en NPO Luister. Het impliceert ook de gezamenlijke productie van educatief materiaal, gedeeld strategisch onderzoek en de strijd tegen fake news.
 
Benjamin Dalle: “Onze twee sterke openbare omroepen gaan nog intenser samenwerken en ervoor zorgen dat mediagebruikers in Nederland en Vlaanderen kunnen genieten van het kwaliteitsvolle aanbod van beide omroepen. En dat op een manier die aansluit bij de vaak digitale voorkeuren van de moderne mediagebruiker. Maar dat is slechts een eerste stap: er komen nog meer initiatieven die het medialandschap in Vlaanderen en Nederland sterker met elkaar willen verbinden. Op die manier willen we ervoor zorgen dat onze mediaspelers én kijkers klaar zijn voor de uitdagingen van morgen.”
 
De samenwerking betreft vier gebieden: samen programma’s ontwikkelen, bestaande programma’s uitwisselen, nieuwe technologie en innovaties delen én maatschappelijke meerwaarde creëren. Uiteraard met het oog op synergiën die hun positie moet versterken tegenover de commerciële én internationale concurrentie, maar ook vanuit de waarden en de missie die beide omroepen delen.
 
Meerdere projecten staan al in de steigers. Eerste concrete verwezenlijking is de dramaserie Arcadia, de eerste volwaardige coproductie tussen VRT en NPO - met steun van de Duitse omroep ARD en het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF).

Archief / MEDIA