Fr

INTELLIGENCE

MediaWatch: het CIM heeft voortaan eigen panel

Dinsdag 4 Oktober 2022

MediaWatch: het CIM heeft voortaan eigen panel

Het CIM zit in duidelijk in een vernieuwende flow. Na de lancering van zijn ToVA-tool is het nu tijd voor MediaWatch, een representatief en kwalitatief panel dat momenteel ongeveer 2.200 respondenten telt, een aantal dat tegen het einde van het jaar tot 5.000 zal stijgen, om uiteindelijk de belangrijkste wervingsbron van het CIM te worden.
 
Het project dat gevoerd wordt in samenwerking met Ipsos, ontstond onder andere (maar niet alleen) uit de moeilijkheden waarmee het CIM kampte tijdens de pandemie. “Het CIM voert elk jaar ongeveer 46.000 media-enquêtes uit en het wordt steeds moeilijker om respondenten te werven. Het werd nog lastiger sinds 2020, toen corona het soms onmogelijk maakte om face-to-face onderzoeken te organiseren”, aldus Michaël Debels, research director bij het CIM. “Vandaar dit eenvoudige maar strategisch interessante idee voor het CIM: via toegang tot een kwalitatief panel van respondenten en een budget dat tegelijk onder controle blijft, een aantrekkelijke oplossing die een aanvulling vormt op bestaande wervingskanalen.”
 
Met de bedoeling om zowel zijn onafhankelijkheid als de kwaliteit te versterken, voerde het CIM een eerste test in september 2021: “Doelstelling was om een representatief panel van 2.000 respondenten samen te stellen, om de respons en de vergelijkbaarheid van de resultaten met die van de CIM-studies te controleren. Kortom, om de principes en het rendement van het project te valideren”, vervolgt Michaël Debels.
 
Dertien enquêtes later hebben bijna 2.200 respondenten zich bij het panel aangesloten. “Dit is meer dan we voor ogen hadden. Ook het profiel, de respons, de resultaten en de kosteneffectiviteit van het project hebben grotendeels aan de verwachtingen voldaan”, aldus Cecilia Versmissen, projectmanager bij het CIM.
 
“Nu willen we er een alternatieve wervingsbron van maken, met een panel van 5.500 respondenten. Daarvoor zal tot in december gerekruteerd worden, zodat het project op kruissnelheid kan komen. Het is de bedoeling dat MediaWatch verder wordt verfijnd en misschien de belangrijkste rekruteringsbron wordt.
 
Het CIM wil het MediaWatch-panel ook ter beschikking stellen van zijn leden. “Op lange termijn zouden we zelfs verder kunnen gaan door hen in staat te stellen de resultaten van hun eigen enquêtes te vergelijken met die van de CIM-studies of zelfs gerichte steekproeven te creëren op specifieke profielen, bijvoorbeeld met behulp van de Target Group Monitor”, vervolgt Michaël Debels. Deze dienst, die Rent-a-Panel zal gaan heten, zal tegen maart 2023 worden getest.
 
“MediaWatch is een fascinerend project. We lanceerden het met Ipsos na overleg met de spelers en leveranciers in de onderzoeks- en panelmarkt, ondanks veel weerstand. We zijn er nog niet en niets is al definitief, maar dit project opent heel wat mogelijkheden voor het CIM en zijn leden”, besluit CEO Stef Peeters.

Archief / INTELLIGENCE