Fr

MEDIA

DPG Media presenteert omnichannel video-ecosysteem

Donderdag 22 September 2022

DPG Media presenteert omnichannel video-ecosysteem

Op de tweede editie van zijn prestigieuze ‘plug:n’ avond lichtte DPG Media Advertising zijn ambities en strategie voor de komende maanden toe. Dat deed de regie onder een nieuw en, sinds de gezamenlijke overname van RTL Belgium met Rossel, resoluut nationaal motto ‘Connecting brands to the heartbeat of Belgium’, in aanwezigheid van de verzamelde sector, onder andere vertegenwoordigd door UBA- en UMA-voorzitters Mira De Maeyer en Hugues Rey die in hun inleiding beiden de nadruk legden op het belang van dialoog, integratie en (lokale) partnerships.
 
Een mooi vertrekpunt om de strategie van de regie toe te lichten. Die staat of valt om te beginnen met reach en lokale impact.
Julie Neyman, directeur advertising: “Kijkers verwachten dat we veel en kwalitatief hoogstaande programma’s produceren. Die rijkdom willen we niet alleen koesteren, we willen ook de brug vormen tussen merken en alle verhalen die we dagelijks op onze vele lokale platformen brengen. Samen met die merken en content willen we impact realiseren op onze cultuur en op 11 miljoen Belgen.”
Ter herinnering, om die creatieve content te verzilveren beschikt DPG Media Advertising na de overname van RTL Belgium met Rossel over één gezamenlijk salesteam voor tv, radio en online videocampagnes in het Noorden en het Zuiden. Daarbij neemt Rossel de crossmediale lokale adverteerders in het zuidelijke landsgedeelte voor zijn rekening, DPG de nationale en de lokale in het noorden. Bedoeling is om vanaf 2023 met een gezamenlijk aanbod en aankoopplatform voor de aankoop van alle media die ze vertegenwoordigen te komen.
 
Tweede pijler is de opbouw van een uniform en inzichtelijk first party dataplatform, om adverteerders een ‘trusted web’ te kunnen garanderen dat groot genoeg is om de vereiste reach te genereren. De basis hiervoor is de DPG Media ID die gebruikers van de DPG-media aanmaken en die zowel account- als behavioural-data genereert.
“Op digitaal vlak is ons ultieme doel om te evolueren naar één geconnecteerd netwerk waarbij alle sites en apps van DPG Media, Rossel en RTL Belgium met elkaar verbonden zijn. We willen op dezelfde manier first party data opbouwen en de markt de mogelijkheid bieden om digitaal via dezelfde systemen aan te kopen”, aldus Wilfried Celis, directeur audiovisuele strategie en partnerships.
“Dat is vandaag nog toekomstmuziek, maar wie nu naar HLN.be surft of naar VTM GO kijkt, doet dat binnen een eigen Trusted Web omgeving: een combinatie van de best mogelijke internetervaring én persoonlijke privacy garanties.”

Tot slot, en dat was wellicht de belangrijkste aankondiging van de avond, presenteerde DPG Media Advertising zijn eigen omnichannel video-ecosysteem, met de bedoeling om alle vormen van videoconsumptie - van live tot uitgesteld kijken, van settopbox tot mobiele platformen, van VTM GO tot short form video op HLN - met elkaar te connecteren. Dat is gebaseerd op een enkele (eigen) technologie die alle data integreert in een adserver met daaraan verbonden een eigen planningstool. “Het doel van zo’n ecosysteem is tweeledig”, zegt Wilfried Celis. “Enerzijds willen we via één Adserver de gefragmenteerde videoconsumptie opnieuw samenbrengen tot multiplatform videocampagnes, anderzijds willen we het eerste scherm digitaliseren met alle voordelen van digitale mediaplanning.”
 
In dat verband komt de aangekondigde ToVA-meettool (wat staat voor Total Video Advertising) van het CIM die zowel online videoadvertising als lineaire televisieadvertenties meet en evalueert op basis van dezelfde criteria (en waarover binnenkort meer), trouwens als geroepen.
 
Concreet lanceert de regie dus vanaf eind oktober zijn eigen ‘Broadcaster Video-aanbod. Dat omvat lineaire tv; svod en avod, binnenkort gevolgd door HLN.be. “Volgend jaar gaan we een stapje verder en lanceren we DPG Media Demand. Vanaf dan zullen adverteerders en agentschappen zelf via één centrale planningstool kunnen plannen en aankopen. Later integreren we ook andere media – om te beginnen audio - in ons geconnecteerd netwerk zodat adverteerders via één gateway toegang hebben tot een multimediaal aanbod”, besluit Celis.
 
Voor de specialisten in de zaal gaf hij nog mee dat het ideale mediaplan volgens internationaal onderzoek momenteel 60% lineaire tv omvat, aangevuld met 17% BVOD, 13% lokale short form en 10% YouTube. Hij preciseerde nog dat er voor de Franstalige media binnen zijn groep hard gewerkt wordt aan hetzelfde ecosysteem. RTL tekende naar verluidt zopas met een partner die dat moet mogelijk maken. Tegen de volgende editie van Plug:n zal er dus alweer heel wat veranderd zijn. En tegen dan hebben ook de SVOD-diensten mét reclame hun opwachting gemaakt.

Archief / MEDIA