Fr

CREATIONS

Kasparov eerste aan zet met oproep tot steun van de sector voor Oekraïne, door Wim Demyttenaere

Dinsdag 21 Juni 2022

Kasparov eerste aan zet met oproep tot steun van de sector voor Oekraïne, door Wim Demyttenaere

Garry Kasparov (°1963, voormalige Sovjet-Unie) is de grootste schaakspeler uit de geschiedenis. Op zijn 22stewerd hij de jongste wereldkampioen schaken. Van 1986 tot 2005 stond hij bovenaan de wereldranglijst. Na zijn schaakcarrière werd hij politiek actief in Rusland en kwam hij op met zijn sterke anti-Poetinvisie. Na zijn vlucht naar de USA werd hij voorzitter van de Human Rights Foundation. In 2014 liet hij zich neutraliseren tot Kroaat. Vandaag is hij een prominente mensenrechtenactivist, auteur en spreker over politiek, mensenrechten en artificiële intelligentie. Zeven jaar geleden schreef hij het boek “Winter is Coming: Why Vladimir Putin and the Enemies of the Free World must me stopped.” Vandaag kreeg hij de eer CannesLions te openen.
 
Van billboard battle tot battle
 
Kasparov begint met enkele reclamecampagnes die het schaakspel als visual gebruikten. De meest opvallende daarvan was de “billboard battle” in Los Angeles, waarbij Audi en BMW het met spitsvondige schaaktermen tegen elkaar opnamen. Het loont de moeite dit eens te googelen. “Ik wou dat ik jullie vandaag over schaken kon toespreken,” stak Kasparov van wal. “Over schaken in de reclame en over schaken in Hollywood. In uitstekende films werd de schaaksport gebruikt om intelligente karakters te illustreren. Denk maar aan Casablanca, From Russia with Love, The Thomas Crown Affair, en onlangs uiteraard The Queen’s Gambit. Maar helaas moeten we het over iets heel anders hebben.”
 
Kasparov carrièreswitch
 
Eerst legt Kasparov uit waarom hij al sinds het begin van deze eeuw waarschuwt dat Poetin een gevaarlijk man is. “Hoe kon ik dat weten? Ik had toch geen kristallen bol? Ik was toch geen Nostradamus? Nee, het enige wat ik deed, was luisteren naar zijn woorden. En toen ik zijn leugens over KGB-agenten hoorde, wist ik dat de kwetsbare nieuwe Russische democratie bedreigd was. Toen ik hoorde hoe hij het uiteenvallen van de Sovjet-Unie de grootste ramp van de vorige eeuw noemde, besefte ik dat de nieuw gevormde onafhankelijke staten in groot gevaar verkeerden. Toen hij sprak, herkende ik de woorden van Stalin die in 1939 Europa wilde herverdelen. Na mijn schaakcarrière koos ik voor de politiek. Veel mensen om me heen vonden dat een verkeerde keuze. Schaken is zwart en wit; politiek is zo grijs. Voor mij was het de gelegenheid om Rusland niet te laten terugglijden naar de dictatuur.”
 
Zo dichtbij
 
Kasparov toont oorlogsbeelden uit Oekraïne. “Het pure kwaad. En wij die dachten dat het kwaad enkel in films als The Lord of the Rings voorkwam. Het kwaad is zo dicht bij ons, op 1.700 km van hier. En we moeten daarop antwoorden. Deze oorlog bedreigt het voortbestaan van de wereld waarin we nu leven. Bovenop honderdduizenden doden, miljoenen vluchtelingen, totale vernietiging van huizen, dorpen en steden. Maar wat kunnen wij doen? Dat is de grote vraag.”
 
David tegen Goliath
 
“Toen Poetin Oekraïne aanviel, maakte hij een grote vergissing. Een vergissing die elke dictator voor hem ook maakte. Hij onderschatte de wil van vrije mensen. Het probleem is dat deze vergissing ook gemaakt is door de vrije wereld. Daarom heeft het zolang geduurd voor Zelenski eindelijk meer wapens kreeg. Kan David Goliath verslaan? Ja, maar hij heeft een katapult nodig. En meer dan één. Want de Russen hebben tien keer meer wapens. Dit is geen oorlog om Oekraïne van de vernietiging te redden. Dit is de oorlog om onze waarden te verdedigen. De Oekraïners vechten voor ons allemaal. Daarom verdienen ze alle hulp om de oorlog te winnen. En dat kunnen ze. Ondanks alle sombere voorspellingen blijft Kiev standhouden. Maar de strijd gaat verder in het Oosten. En die strijd moeten we winnen. Om onze wereld te behouden. En om hoop te bieden. Hoop voor de toekomst.”
 
Niet plooien
 
“Wat wij kunnen doen? Meer dan je denkt! Poetin hoopt dat we het moe zullen worden. En dat we de hogere prijzen voor gas uiteindelijk zullen betalen. En dat we zullen plooien voor de honger in Afrika door het geblokkeerde graan. Dat we zo uiteindelijk Oekraïne zullen laten vallen. Dat moeten we voorkomen. Daarom moeten we de juiste keuzes maken.”
 
Creativiteit sterker dan propaganda
 
Voor hij zijn betoog afsloot, gaf Kasparov het woord aan de Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken, Dmytro Kuleba, via een videoboodschap: “De Russische propaganda en agressie tegen Oekraïne is sterk. Maar ik geloof dat jullie creativiteit nog veel sterker is. We moeten aan de hele wereld de waarheid vertellen over deze oorlog. Op de meest creatieve manier. Daarvoor nodig ik jullie uit ons te steunen. Ons land vecht voor zijn vrijheid. Oekraïne is ook een merk. Een merk van durf en moed. Een merk met toekomst. Sluit je aan bij dit merk en sta ons bij. Verras de wereld met de beste creatieve campagnes!”
 
Geen remise
 
Kasparov sloot af met het schaakspel waarmee hij begon. “Ik wou dat het hier ging over een schaakspel, dat volgens de regels wordt gespeeld. Het is wel degelijk zwart en wit. Maar het is geen schaak. Want dit is geen strijd tussen tegengestelde machten, maar tussen tegengestelde waarden. Wij hebben vrijheid, leven, liefde versus tirannie, haat en dood. Maar in tegenstelling tot bij schaken is er geen remise. Er is geen compromis. Daarom moeten wij winnen!”

Archief / CREATIONS