Fr

BRANDS

Kate Coin: KBC lanceert zijn eerste digitale munt

Donderdag 16 Juni 2022

Kate Coin: KBC lanceert zijn eerste digitale munt

Het is een primeur in Europa. KBC heeft aangekondigd dat het de lancering voorbereidt van een digitale munteenheid die op blockchaintechnologie gebaseerd is. Het betreft de Kate Coin (genoemd naar de digitale assistent van de bank die achttien maanden geleden werd gelanceerd). Het is meer bepaald een ‘e-money token’ die volledig ontwikkeld is binnen KBC en enkel toegankelijk is voor particuliere klanten van de KBC-groep. Ze zullen hem kunnen gebruiken in KBC Mobile via een speciale wallet. Dit betekent dat de Kate Coins geen waarde zullen hebben buiten deze gesloten omgeving. In tegenstelling tot cryptocurrencies zoals bitcoin zijn Kate Coins niet overdraagbaar met andere KBC-klanten en kunnen ze niet worden ingewisseld voor euro's.

KBC legt uit dat het gebruik ervan in eerste instantie beperkt zal blijven tot de bank- en verzekeringsomgevingen van KBC. Op termijn is het de bedoeling dat ook de businessklanten van KBC die hun diensten al via KBC Mobile aanbieden, hiervan gebruik kunnen maken.

De eerste test op grote schaal van de Kate Coins vindt aanstaande zondag 19 juni plaats op het Werchter Boutique festival: zowat 8.000 KBC-medewerkers zullen hun eten en drinken kunnen betalen met deze virtuele munt.

“De door KBC gehanteerde blockchaintechnologie zorgt ervoor dat de Kate Coin volledig programmeerbaar is”, legt Erik Luts, chief innovation officer van KBC Groupe, uit. “KBC kan specifieke voorwaarden koppelen aan zowel het verwerven als het gebruiken van de Kate Coin. Zo kan flexibel worden omgesprongen met bijvoorbeeld het aantal coins in ruil voor een specifieke dienst, het toepassingsgebied van een verworven coin, of de periode waarbinnen die daarvoor kan worden aangewend. De klant kan Kate Coins verwerven op basis van een bepaalde loyauteit, bij een bepaalde productafname, bij sommige handelingen, enz. Hij kan die KBC Coins opnieuw gebruiken, bijvoorbeeld voor korting op een ander KBC-product.”

Archief / BRANDS