Fr

INTELLIGENCE

Reclamekoek, door Griet Byl (MM)

Zondag 12 Juni 2022

Reclamekoek, door Griet Byl (MM)

Assets :


Traditionele reclame mag zich verheugen op een nakende comeback, aldus een recent artikel in de eerbiedwaardige Harvard Business Review. Hoewel al dan niet zelfverklaarde experts al jaren voorspellen dat zijn einde nabij is, zou de reclame via de klassieke media opnieuw groeien. Niet met spectaculaire double digits, maar toch met een mooie +2,9%, als we de 28ste editie van de CMO Survey van Deloitte mogen geloven.
 
Dat zou alles te maken hebben met de toenemende digitale reclameclutter die een vlotte online mediaconsumptie belemmert. Ook zou het vertrouwen in klassieke reclameformaten – met print op kop – beduidend hoger liggen. Voeg daarbij de nakende afschaffing van third party cookies, de onstuitbare opmars van podcasts die zich steeds vaker openstellen voor advertising en niet te vergeten de digitale transformatie die de meeste klassieke media sinds (of ondanks) hun aangekondigde dood volbracht hebben, waardoor ze omnichannel campagnes kunnen aanbieden.
 
Daarbij komt dat marketeers volgens de CMO Survey tegenwoordig na de nodige wantoestanden op het vlak van fake accounts, brand safety en privacy issues een gezonde dosis wantrouwen tegenover de soms gehypete prestaties van digital aan de dag leggen. Ook consumenten zijn overigens op hun hoede, als ze geconfronteerd worden met al te gepersonaliseerde advertenties van merken die ze niet kennen.
 
Zullen adverteerders de komende tien jaar de digitale media dan progressief verwaarlozen? Wellicht niet. Daarvoor is de mediaconsumptie van de gemiddelde burger te fundamenteel digitaal en de verwevenheid van de internetplatformen met ons dagelijks leven te groot.
 
Maar als klassieke media weer een groter deel van de reclamekoek toebedeeld krijgen, weegt het aandeel van craft, creatie en uitvoering misschien wel opnieuw zwaarder door in de case movies op de award shows. Het zou het werk van de juryleden op de vele professionele prijzen die onze sector telt ongetwijfeld veraangenamen. En de reclamebeleving van ons allemaal aanzienlijk verbeteren. We zullen eraan denken, binnen een dag of tien in Cannes.

Archief / INTELLIGENCE