Fr

BRANDS

Coors Light in 'cool roofing' modus

Woensdag 11 Mei 2022

Coors Light in 'cool roofing' modus

Wist je dat? Witte verf kan de temperatuur van een dak met wel 30° verlagen, waardoor de temperatuur in een gebouw met ongeveer 7° kan dalen. Dat heeft uiteraard een impact op het energieverbruik. Deze ‘verkoelende dakbedekking’ werd gedocumenteerd in een proefproject in Ahmedabad, India, waar de temperatuur regelmatig rond de 50° schommelt: meer dan 3.000 daken in de stad werden wit geverfd met een speciale reflecterende coating die na NASA-onderzoek werd ontwikkeld. De Indiase resultaten stelden de onderzoekers in staat te berekenen dat een wereldwijde uitbreiding van de ‘cool roofing’ tot alle warme landen de uitstoot van 24 gigaton koolstofdioxide zou compenseren - gelijk aan de uitstoot van ongeveer 300 miljoen auto's over 20 jaar.
 
Dit gegeven lag aan de basis van ‘Chillboards’, een OOH-campagne die alleen vanuit de lucht te zien is en die in Miami gecreëerd werd door Coors Light bier en zijn bureau DDB.
 
Om het positieve effect van de praktijk aan te tonen, schreef het merk dat ‘Made to Chill’ als slogan heeft verschillende boodschappen met de bewuste witte verf op de daken, om zo te sensibiliseren voor het ‘cool roofing’ principe. Ongeveer 3.000 m2 daken werd opnieuw geverfd, waardoor het mogelijk werd een paar honderd flats af te koelen. Het lettertype - Chillboard Font - is ontworpen door de kunstenaar Andaluz. Het bedekt 95% van het oppervlak van de daken, terwijl het leesbaar blijft.
 
De actie gaat vergezeld van een wedstrijd op sociale netwerken om potten van deze reflecterende witte verf te winnen.

Archief / BRANDS