Fr

MEDIA

La Presse.be beschuldigt de RTBF van oneerlijke concurrentie

Maandag 9 Mei 2022

La Presse.be beschuldigt de RTBF van oneerlijke concurrentie

Het debat is niet nieuw en flakkert – trouwens ook aan Vlaamse zijde – geregeld weer op. Dat gebeurt deze keer naar aanleiding van een studie die besteld werd door La Presse.be, enkele maanden na de lancering van de nieuwe site van de RTBF die ervan beschuldigd wordt te veel ruimte te geven aan gratis nieuws in geschreven vorm.
 
Via de vereniging die ze vertegenwoordigt mengen de Franstalige uitgevers – Rossel en IPM op kop – zich dus in de onderhandelingen tussen de RTBF en het Waals Gewest betreffende de nieuwe beheersovereenkomst voor de openbare omroep. Tijdens een persconferentie in aanwezigheid van Bernard Marchant en François le Hodey – de CEO’s van eerder genoemde groepen – presenteerde La Presse.be een onderzoek waarin drie economieprofessoren de digitale transformatie van de geschreven pers analyseren. Tussen de lijnen werpt het onderzoek vragen op over het geschreven nieuwsaanbod op de site RTBF.be en besluit dat het een vorm van oneerlijke concurrentie vormt voor de Franstalige uitgevers.
 
De auteurs van het onderzoek zijn meer bepaald van oordeel dat “dit gesubsidieerde en gratis aanbod niet compatibel is met concurrentie op basis van verdienste, met het risico dat het privéaanbod uitgeschakeld wordt, wat schadelijk zou kunnen zijn voor de kwaliteit en de diversiteit van het aanbod”.
 
Om een gelijke behandeling voor de RTBF en de uitgevers met hun geschreven online aanbod te garanderen, stellen de auteurs het volgende alternatief voor: “Ofwel omvat de beheersovereenkomst het geschreven online aanbod in de missies van de openbare omroep; in dat geval moeten alle spelers op de markt subsidies kunnen genieten (in de mate dat dit compatibel is met de Europese regelgeving). Ofwel valt het geschreven online aanbod niet onder de beheersovereenkomst. In dat geval moet de openbare omroep de concurrentiepraktijken op de markt respecteren.”
 
Toen Jean-Paul Philippot in januari bij de lancering van de nieuwe site RTBF.be naar het project gevraagd werd, verdedigde hij het en benadrukte de marktconvergentie: “We zijn concurrenten en dat is niet erg. Maar we kunnen niet tegelijk concurrenten zijn, terwijl zij als het hun goed uitkomt prat gaan op een soort privilege dat zou voortvloeien uit het feit dat ze historisch beschouwd worden als printuitgever. Ik pleit er trouwens voor dat de regelgeving in de toekomst homogeen op alle platformen en alle dragers gebeurt. En dat men stopt met de audiovisuele media aan de ene kant te willen reguleren en print aan de andere kant.”

Archief / MEDIA