Fr

CREATIONS

Ukraine Street: het slimme idee van Be-it Agency

Donderdag 31 Maart 2022

Je hebt er misschien al van gehoord: verschillende Baltische staten hebben de adressen van de Russische ambassades en consulaten in hun landen veranderd in ‘Straat van Oekraïense Helden’, ‘Straat van Onafhankelijk Oekraïne’ of ‘Straat van Vrij Oekraïne’.
 
In feite is deze actie opgezet door Be-it Agency. In samenwerking met DForce IT dat ook in Kiev gevestigd is, riep het bureau, dat verbonden is aan de groep One Philosophy, het platform Ukraine Street in het leven. Dat moedigt burgers uit de Europese landen, Turkije, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en nog heel wat andere landen aan om een petitie te ondertekenen (gehost op Change.org) en hun overheden om steun te vragen.
 
De site is goed gedocumenteerd. Voor België gaat het bij voorbeeld om de Russische ambassade aan De Frélaan in Ukkel, het consulaat aan de Della Faillelaan in Antwerpen en de consulaire afdeling en het Huis van Rusland aan respectievelijk de Robert Jonesstraat en de Middaglijnstraat in Ukkel. De site herinnert ons er ook aan dat België al eerder een vergelijkbare actie ondernam, door in 2018 een straat in Charleroi te hernoemen ter ere van Patrice Lumumba... Hetzelfde geldt voor de andere landen waartoe de petitie zich richt, volgens een techniek die inmiddels goed is ingeburgerd bij Zelensky, die systematisch in de geschiedenis van de betrokken landen duikt alvorens zich tot hun regeringen te richten.

Archief / CREATIONS