Fr

INTELLIGENCE

Seen from Space - Smartphone: music maestro!

Vrijdag 25 Maart 2022

Seen from Space - Smartphone: music maestro!

Het is al lang bekend dat smartphones intensief en zelfs compulsief worden gebruikt. Een Engelse studie uit 2015 telde gemiddeld niet minder dan 264 sessies per dag op een panel van 1.500 apparaten die volgens een passieve methode werden geanalyseerd. De kans is klein dat deze cijfers sindsdien gedaald zijn. Onlangs nam de CIM Audio Time-studie de smartphone op bij de toestellen die worden gebruikt om audiostreams te consumeren (vorige week hadden we het over een ander toestel, de smart speaker).
De smartphone is het op één na belangrijkste toestel om audio te consumeren, goed voor 14% van de tijd in Vlaanderen en niet minder dan 21% bij Franstaligen. Het toestel wordt weinig gebruikt voor radiostreams, maar in Vlaanderen besteedt een kleine groep gebruikers (minder dan 3%) bijna 3,5 uur per dag aan het luisteren naar live radio via de sites of apps van de omroepen, en er wordt nog een kleine cluster geïdentificeerd die naar live radio luistert via een aggregator zoals TuneIn, Radioplayer.

Aan Franstalige zijde wordt de radioconsumptie via smartphones verdeeld in twee groepen van min of meer vergelijkbare omvang, met aan de ene kant de afzonderlijke radioaanbiedingen en de aggregatieplatformen aan de andere. Native podcasts en replay radio zijn twee andere vrij kleine categorieën in smartphonegebruik.

In feite vertegenwoordigt muziek het grootste deel van de audioconsumptie via smartphones. Als we streaming, muziek via platformen (YouTube & co) en muziek waarvan consumenten zeggen dat ze die hebben "gedownload of gekocht" samenvoegen, komen we aan 75% van de audiotijd in Vlaanderen en 80% in het zuiden. OK, de audiostreamingdiensten die in de vragenlijst als voorbeeld worden genoemd ("Spotify, Deezer, YouTube Music, Soundcloud ...") kunnen iets anders aanbieden dan muziek en met name podcasts. Podcasts worden echter in een aparte rubriek vermeld, en zijn dus in principe in deze rubriek opgenomen.

Kortom, afgezien van basisfuncties zoals telefoongesprekken (!), is audio via de smartphone vooral goed voor muziek.

Archief / INTELLIGENCE