Fr

TRAINING&BOOKS

SXSW: Het verband tussen chicken wings uit het lab, klimaatopwarming, vulkanen en nieuwe eilanden, door Danny Devriendt, IPG Dynamics

Woensdag 16 Maart 2022

SXSW: Het verband tussen chicken wings uit het lab, klimaatopwarming, vulkanen en nieuwe eilanden, door Danny Devriendt, IPG Dynamics

Je moest me gezien hebben: blij als een kind in een bollenwinkel, gedurende 90 minuten in gesprek met Bruce Sterling. Dat is een Amerikaanse SF-auteur uit Texas die een hele reeks bestsellers, romans en verhalen geschreven heeft. Als geestelijke vader van de cyberpunk maakt hij sinds 1976 indruk op de rest van de wereld met zijn gedetailleerde, provocerende beeld van de toekomst. Sinds mijn puberjaren is het een van mijn favoriete auteurs.
 
We hadden het over post- en pre-Trump, Poetin, China, de Metavers, Zuckervers, vulkanen, de rampzalige gevolgen van gerobotiseerd tuinieren, Austin, corona, Elon Musk, de toekomst, kapotte keukenstoelen, de oligarchie, Abbott, cyberoorlog, acteurs die president worden, het Europese leger, de rotslechte economie, verzet, design, asbest in Oekraïense gebouwen na het IJzeren Gordijn, en de dood. Dat is grosso modo een samenvatting van het eerste kwartier dat ons gesprek duurde. Na zijn keynote van woensdag kom ik terug op Bruce Sterling en zijn vlijmscherpe wereldbeeld.
 
Niets heeft echt zin
 
Eén van de typische punchlines van Bruce Sterling die keihard binnenkwam, luidde: “De toekomst heeft niet veel belang als je blut, gebroken of dood bent”. Bruce Sterling heeft afgezien door corona en gaf toe dat hij tijdens die zware periode zijn testament opmaakte. “Je kunt hetzelfde voelen over dit festival”, vervolgde hij. “Het event werd door elkaar geschud, geraakt in het diepste van zijn ziel. Het heeft de dood in de ogen gekeken, het herstelt zich geleidelijk, maar het heeft de wanhoop van dichtbij gezien. De wereld is veranderd.”

Door elkaar geschud, maar niet gebroken

Zo voelt het inderdaad. Het festival, de sprekers en het publiek proberen zich te ontdoen van de laatste sombere coronasporen, als een natte hond die zijn vacht schudt na een ijskoud zeebad. Je voelt dat de optimistische en innovatiegerichte visie van het SXSW een serieuze knauw gekregen heeft. Het event herovert stilaan zijn dynamiek en laveert naar rustigere wateren, maar de sporen van het geknakte vertrouwen zijn nog niet verdwenen.
 
Maar dit is dag drie; de vuisten van het lot hebben het Texaanse congres misschien een stevig pak slaag verkocht, het staat er nog steeds, met opgeheven hoofd.

De wereld volgens Amy Webb

Er gaat niets boven een dubbele dosis Amy Webb on the rocks om je motivatie op te krikken. Amy Webb heeft meer energie dan een kerncentrale en ze adviseert de CEO’s van ’s werelds meest bewonderde bedrijven, ze wordt gehoord door de fijnste strategen op aarde en leert de finesses van het vak aan ervaren directeurs van centrale banken en andere intergouvernementele organisaties. Als oprichtster van het Future Today Institute op dat ze vandaag nog steeds leidt, is ze een trouwe gast op SXSW. Haar eersteklas strategisch kabinet helpt de toplui van deze wereld en hun organisaties om zich voor te bereiden op complexe toekomstscenario’s. Amy Webb werd door het magazine Forbes geselecteerd als een van de vijf vrouwen die de wereld veranderen; de BBC nam haar in 2020 op in zijn ‘100 Women’ lijst en in 2021 dook ze op in de Thinkers50-rangschikking als een van de meest invloedrijke denkers in de managementwereld. Haar laatste boek, The Genesis Machine, verkent de toekomst van de synthesebiologie.
 
Ter gelegenheid van de publicatie van hun vijftiende rapport over de techtrends van morgen, besloten Amy Webb en haar team de dingen grondig uit te spitten. Het verslag dat 668 pagina’s telt, ademt alleen maar wijsheid en omvat zo’n 574 technologische, maatschappelijke en wetenschappelijke trends in een verteerbaar formaat opgedeeld in veertien delen.

Re-perceptie = de sleutel

“Ik ben trots op dit verslag, maar op zich volstaat het niet; dat geldt ook voor afzonderlijke trends”, aldus Amy Webb. “Je moet de trends gebruiken om de toekomst opnieuw te kunnen inschatten. Deze hernieuwde perceptie ligt aan de basis van de lessen die het mogelijk zullen maken de dingen in beweging te brengen, om te komen tot een verandering die telt. De hernieuwde perceptie helpt om de toekomst te beïnvloeden en te veranderen. De bevolking en de organisaties moeten onverwijld hun verantwoordelijkheden en initiatieven nemen om hun gedrag te wijzigen. De toekomstige resultaten moeten beter zijn.”
 
Woorden zijn belangrijk, zeker in de sneldenkende wereld van Amy Webb. Ze suggereert dat we het beter niet meer zouden hebben over klimaatverandering, maar wel over ecologische noodsituatie. Het grootste probleem van de huidige wereld is niet de creatie van het web3, noch de opstapeling van NFT’s, de vraag of de Metaverse een bestaansreden heeft of niet, of de paniek rond de slimme robots die de controle over de planeet overnemen. Onze grootste uitdaging is de invoering van snelle en diepgaande veranderingen om deze noodsituatie het hoofd te bieden.

De toekomst is er sneller dan je denkt

Amy Webb legde de nadruk op drie grote trends op SXSW: artificiële intelligentie, web3/Metaverse/blockchain en synthesebiologie. “We naderen het moment waarop artificiële intelligentienetwerken echt hun eigen beslissingen gaan nemen zonder dat er een mens aan het hele proces te pas komt. Je bent niet de enige die dat angstaanjagend vindt.”
 
Je betreedt de Metavers op eigen risico, in de wetenschap dat je er onderhevig bent aan invloeden. Regulering is noodzakelijk, maar zover zijn we nog niet. Het gedecentraliseerde web zou zich op transparantie, interoperabiliteit en vertrouwen moeten concentreren. Maar iemand gaat ook moeten waken over de orde en het evenwicht.
 
Als je weet dat er elk jaar 725 kippen moeten sterven gewoon om aan de Amerikaanse behoefte aan chicken wings tijdens de Super Bowl te voldoen, snap je meteen dat in een labo geproduceerd kippenvlees geen luxe is. Synthesebiologie serveert kippenvlees dat direct gekweekt wordt op basis van stamcellen. Smakelijk!
 
Je kunt de hele keynote hier bekijken. Het loont de moeite!

Een eiland scheppen

Ik wil de dag graag besluiten met nog een citaat van Bruce Sterling: “Toen ik ziek was, volgde ik de actualiteit rond de uitbarsting van de vulkaan op La Palma. Het begon uit het niets en liet een onuitwisbare stempel op het eiland dat al duizenden jaren een paradijs is voor zijn inwoners. Nu schept dit fenomeen meer ruimte waar we kunnen leven. Alle verandering is beter, uiteindelijk.”

Archief / TRAINING&BOOKS