Fr

BLUE

Body shaming staat centraal in nieuw opus van Dove-saga

Dinsdag 1 Februari 2022

Body shaming staat centraal in nieuw opus van Dove-saga

Volgens een studie die eind vorig jaar door Toluna Start werd gevoerd bij 1.044 Belgische vrouwen (18+), is meer dan de helft van hen al minstens één keer in hun leven het slachtoffer geweest van ongevraagde kritiek op hun fysieke voorkomen. Dit is wat bekend staat als body shaming - een fenomeen dat nog wordt versterkt door sociale netwerken.

Aldus de insight aan de basis van de nieuwste Dove-campagne, die enkele weken geleden in ons land van start is gegaan.  

Instagram, om maar één voorbeeld te noemen, is een eindeloze fotogalerij geworden waar gefotoshopte foto's, opgespoten lippen en filters de norm zijn geworden. Welke plaats laten deze miljoenen selfies van sterren, influencers en andere beroemdheden die van hun uiterlijk hun handelsfonds maken, aan de gemiddelde mens? Het lot van degenen die niet aan deze valse schoonheidsnormen voldoen, is op de sociale media geëvolueerd naar een moderne en zorgwekkende versie van de schandpaal.  

Volgens de Belgische studie heeft de meest voorkomende kritiek die vrouwen krijgen betrekking op hun gewicht: meer dan 6 op 10 van hen worden beschreven als "te dik" en bijna 2 op 10 als "te dun". 25% krijgt te horen dat ze "te mollig" zijn. Vrouwen moeten ook verdragen dat ze "te klein" worden genoemd (15%), soms worden hun borsten omschreven als "te groot" (16%) of "te klein" (15%), soms worden ze zelfs "te mannelijk" genoemd (8%).

Opvallend: body shaming wordt vooral op een persoonlijke manier ervaren: de meeste ondervraagde vrouwen zeggen dat ze directe kritiek hebben gekregen van een vreemde (49%), terwijl die niet afkomstig is van hun familie (47%) of hun vrienden en kennissen (56%).  

Hoewel deze kritiek op het fysieke voorkomen alle leeftijdsgroepen treft, zijn het de 18-34-jarigen die het vaakst het doelwit zijn (70%). Over het algemeen vindt deze kritiek online en op sociale netwerken plaats: voor de Belgische bevolking als geheel ligt dit percentage rond de 15%, maar in de leeftijdsgroep 18-34 jaar treft het fenomeen een kwart van de ondervraagde vrouwen.
Vandaar de 'Dove Body Love' campagne. Die werd gelanceerd in samenwerking met influencers van wie de fysieke verschijning vaak wordt bekritiseerd op sociale netwerken. De belangrijkste boodschap: elk lichaam is mooi op zijn eigen manier en verdient het om zijn eigen ster te zijn. De campagne wil niet alleen een einde maken aan het body shamen, maar wil ook 'body love' een ereplaats geven, met de bedoeling trots te zijn op het lichaam dat je hebt.  

Tegelijkertijd introduceert Dove een lijn huidverzorgingsproducten met een slogan die mensen aanmoedigt lief te zijn voor hun eigen lijf. Er wordt ook een 'Body Love' vermelding toegevoegd aan de verpakking van bestaande producten. Op deze manier wil Dove vrouwen eraan herinneren dat ze elke dag een beetje tijd moeten vrijmaken om voor zichzelf te zorgen.

Archief / BLUE