Fr

INTELLIGENCE

Tv: de race naar SVOD en de pandemie hebben de concentratie in Europa versneld

Woensdag 19 Januari 2022

Tv: de race naar SVOD en de pandemie hebben de concentratie in Europa versneld

Het European Audiovisual Observatory heeft een nieuw rapport gepubliceerd met als titel 'Top players in the European audiovisual industry - ownership and concentration'.

Dat moet duiding geven bij de structuur van de sector in Europa, meer bepaald op het vlak van inkomsten en andere performance indicatoren die specifiek gelinkt zijn aan de belangrijkste marktsegmenten.

Het document identificeert de belangrijkste spelers in tv/cinema en onderzoekt de mate van concentratie, de status en de oorsprong van eigendom op het vlak van inkomsten, abonnementen (pay tv en SVOD), het aantal kanalen, on demand diensten, publiek, content, enz. Het rapport levert ook een transversale analyse van de spelers die actief zijn in de verschillende segmenten.
 Uit de analyse blijkt - en dat is iets dat we al in ons land konden zien - een toename van fusies en overnames, gestimuleerd door de opkomst van streaming en de pandemie. 

De auteurs van het rapport merken ook op dat de Amerikaanse belangen in de Europese audiovisuele industrie - waaronder die van Netflix (3de), Disney (8ste) en Discovery (9de) - toenemen, zoals blijkt uit deze door het instituut gepubliceerde top 20.

Zij merken ook op dat het businessmodel voor betalend kijken sterk geconcentreerd blijft: 94% van de SVOD-abonnementen wordt geleverd door de twintig grootste OTT-platformen - die ranking wordt niet verrassend aangevoerd door Netflix, Amazon, Apple en Disney - terwijl 72% van de pay TV abonnementen wordt geleverd door operatoren, met Vodafone en Sky als grootste slokoppen.

Een andere bevinding, en een belangrijke, is dat de openbare zenders in Europa een derde van de totale consumptie voor hun rekening nemen.

Het rapport is hier beschikbaar.

Archief / INTELLIGENCE