Fr

AGENCIES

De tol van thuiswerk, door Petra De Roos (LDV United)

Vrijdag 17 December 2021

De tol van thuiswerk, door Petra De Roos (LDV United)

Het zou een titel van een Suske & Wiske album kunnen zijn, maar het is minder ontspannend dan dat. Laat ik om te beginnen duidelijk zijn: ik heb niks tegen al eens thuiswerken. Maar het afgelopen anderhalf jaar is het debat rond thuiswerk zo fout gevoerd dat het tijd wordt dat we de focus terug juist leggen. En als we dat niet snel doen voorspel ik zelfs “de torenhoge tol van thuiswerk”.

De eerste reacties over thuiswerk zijn vaak dezelfde: Dat de mensen het wel fijn vinden om thuis te werken en er te zijn als de kinderen van school thuis komen, en dat er nog een wasje tussendoor ingestoken kan worden. En dat de bazen meer vertrouwen hebben gegeven (een aantal toch), het is allemaal waar.

Maar, er is een grote maar. De sluimerende effecten van steeds meer thuiswerk worden langzaam maar zeker zichtbaar.

Het gevoel van zingeving door je werk brokkelt thuis langzaam maar zeker af.  Het (mee)maken van een eindresultaat zorgt in een “normale” situatie voor voldoening die je oogst uit je werk. Bij (grote hoeveelheden) thuiswerk daalt het gevoel dat je een onmisbare schakel in het geheel bent omdat het geheel veel minder zichtbaar is. Je haalt dus minder voldoening uit je werk.

Bij teamwork (wat zeker in ons communicatievak essentieel is) gaat er ook een soort “roedelritme” verloren bij dominant thuiswerk. Hoe een groep elkaar vooruit stuwt naar een gemeenschappelijk doel en daarbij minder energie verbruikt dan wanneer ze alleen op pad zijn. Ook al is het een estafette die je loopt, je moet als team heel erg op elkaar letten tijdens het volledige parcours om de stok perfect te kunnen doorgeven en samen een topprestatie neer te zetten.

Het gemis van elkaars context te kennen wat zorgt voor verbondenheid en begrip, ontmoetingen die zorgen voor serendipiteit, het verdwijnt allemaal bij dominant thuiswerk en zorgt vaker voor frustratie & onbegrip.

En zo sputtert de motor. Ondanks de grotere inspanningen die geleverd worden. Want we zouden het bijna vergeten, maar thuiswerk zorgt ook voor een moeilijkere scheiding tussen werk en privé. “When people are working from home, they are effectively living at the office” las ik een tijdje geleden. Anders gezegd: kantoren helpen mensen grenzen te stellen.

Natuurlijk is thuiswerk een blijvertje. Maar laat ons het ontzettend slim doseren & zelfs begrenzen, het is nl. ook een sluipend gif dat onder een vals voorwendsel van betere life balance zachtjes ons werkgeluk onderuit haalt. Zo beginnen steeds meer mensen de tol te voelen na een te hoge dosis thuiswerk de afgelopen 2 jaar.

Laat ons daarom met z’n allen niet alleen focussen op het herstel van de economie, dat lijkt allemaal wel goed te komen, maar laat ons werken aan het herstel van onze mensen, want daar hebben we nog wat schade in te halen. Wij hebben alvast een extra week vakantie gegeven aan iedereen bij LDV zodat de Lustige LDV-ers er met een knipoog van Wiske hun batterijen mee kunnen opladen na een te lage dosis kantoorgeluk.

Archief / AGENCIES