Fr


Close

MEDIA

Mediahuis stapt mee in investeringsfonds Pluralis

Maandag 29 November 2021

Gisteren werd het impactinvesteringsfonds Pluralis B.V. boven de doopvont gehouden. Doel: bijdragen aan een pluriform nieuwsaanbod in heel Europa, meer bepaald door investeringen in nieuwsorganisaties die een onafhankelijke, kwaliteitsvolle verslaggeving brengen in Europese landen waar pluriforme media in gevaar zijn. Pluralis onthoudt zich daarbij van enige inmenging in de redactionele besluitvorming van een dergelijke onderneming. 

Pluralis verenigt een groep van Europese mediabedrijven, stichtingen en impact-investeerders en is een initiatief van onder andere het in New York gevestigde Media Development Investment Fund, de Koning Boudewijnstichting en Mediahuis (waarbij de twee laatstgenoemde samen meer dan de helft van de aandelen in handen hebben, met respectievelijk 28,46% en 25,39%).

Het fonds heeft al een belang van 34% in de Slowaakse uitgever Petit Press en sinds gisteren een aandeel van 40% in het Poolse mediabedrijf Gremi Media. "Gremi en Petit Press zijn sterke nieuwsbedrijven, gebouwd op de principes van kwaliteitsjournalistiek," aldus Thomas Leysen, voorzitter van Mediahuis en de Koning Boudewijnstichting, maar nu ook van Pluralis. "Beide zijn in hun land toonaangevende bronnen van betrouwbaar nieuws en staan voor een verscheidenheid aan opinies. Onze investeringen kunnen deze organisaties helpen om hun groeistrategieën waar te maken. Aan de grondslag van onze investeringen ligt de overtuiging dat de toegang van burgers tot een pluraliteit aan nieuwsbronnen, van fundamenteel belang is voor de instandhouding van de Europese democratie. Ons investeringskader is expliciet onpartijdig: wij investeren in onafhankelijke mediabedrijven die verantwoorde kwaliteitsjournalistiek bedrijven, ongeacht hun redactionele oriëntatie."

Archief / MEDIA