Fr


Close

CREATIONS

Mark Rutte echter dan echt met De Correspondent

Donderdag 28 Oktober 2021

Mark Rutte echter dan echt met De Correspondent

Een schoolvoorbeeld dat twee vliegen in een klap slaat. Dat is en doet de deepfake video van het Nederlandse online platform voor onafhankelijke journalistiek De Correspondent.

Het idee? “Stel dat Nederland een premier zou hebben die het klimaat wél serieus neemt, dan zou je vandaag deze toespraak horen. We hebben de middelen, de mogelijkheden en de mankracht om de klimaatcrisis aan te pakken. Het enige wat mist is politiek leiderschap. Met deze video willen we laten zien dat hoe dat eruit zou kunnen zien”, aldus de makers.

Concreet vroeg de site imitator Remko Vrijdag om in de huid de Nederlandse premier te kruipen en een (nep) toespraak te houden rond de klimaatcrisis en de noodzakelijke maatregelen. Dat deed hij in een decor dat – op een aantal significante verschillen na – doet denken aan de voor onze Noorderburen vertrouwde werkkamer van hun Eerste Minister. Resultaat: een deep fake video om u tegen te zeggen.

“Wij doen hiermee dus precies het tegenovergestelde van wat makers van nepnieuws doen: in plaats van onwaarheden te presenteren alsof ze waar zijn, in een vorm die pretendeert ‘echt’ te zijn, presenteren wij feiten in een vorm waarvan we expliciet vermelden dat deze nep is”, aldus De Correspondent.

Het resultaat is alvast verbluffend en hopelijk is de impact dat ook.

Archief / CREATIONS