Fr

INTELLIGENCE

Helen Willems (CIM): "De nieuwe sleutelbegrippen zijn innovatie, hybride oplossingen en time to market"

Zondag 24 Oktober 2021

Helen Willems (CIM):

Zoals je wellicht gemerkt hebt, gaat het 50-jarig bestaan van het CIM niet onopgemerkt voorbij. Deze halve eeuw ten dienste van de reclamemarkt was in de eerste plaats aanleiding tot een make-over van zijn visuele identiteit en een nieuwe responsive website, in samenwerking met Spyke, Monkeyshot en Expert-IT. Resultaat: de tool is aantrekkelijker en toegankelijker voor zowel de stakeholders als het grote publiek, met de bedoeling het imago van de CIM te versterken bij zijn leden en de dynamiek op de communicatiemarkt te bevorderen.
 
Verder zal het CIM vanaf 25 oktober in samenwerking met MM vijf dagen lang de tv-serie 'Credibility In Media' aanbieden. Deze reeks, die online op de website wordt uitgezonden, is opgevat als een dialoog met meer dan 30 marketeers en bedrijfsleiders uit de media-, adverteerders- en bureauwereld over hun toekomst en die van het CIM.
 
Op de agenda: de toekomst van tripartite (25/10), de evolutie van bereikonderzoek (26/10), de verwachtingen van verkopers (27/10) en kopers (28/10), en last but not least de betekenis van het CIM voor digital natives (29/10).
 
Gespreksstof genoeg tijdens onze afspraak met Helen Willems en Stef Peeters, respectievelijk voorzitter en directeur-generaal van het CIM.
 
Het CIM viert zijn 50ste verjaardag. Waarom is dit een belangrijke verjaardag?
 
Helen Willems: Aanvankelijk wilden we de gelegenheid aangrijpen om de website opnieuw vorm te geven, met een nieuw inhoudelijk concept, en na verloop van tijd dachten we dat we dit momentum misschien ook moesten gebruiken om over de toekomst van CIM te praten. Vandaar het idee van deze tv-serie rond 'Geloofwaardigheid In Media'.
Stef Peeters: In zekere zin is het ook een herinnering aan alles wat de tripartite tot een succes heeft gemaakt en, zoals Helen zegt, een gelegenheid om ons af te vragen hoe de toekomst er zal uitzien: wat zijn de uitdagingen voor CIM vanuit het oogpunt van onze stakeholders? Dit is de rode draad door al deze gesprekken.
 
België heeft lang een uitstekend imago gehad op het vlak van mediaonderzoek. Is dat vandaag nog steeds zo?

Het CIM kan nog altijd trots zijn op zijn activiteiten. We leggen de lat nog steeds erg hoog wat kwaliteitsnormen betreft.
 
Maar als je me vraagt of de scope van onze studies voldoende uitgebreid en relevant blijft voor onze leden, of wij gelijke tred houden met de eisen van de markt, zou ik zeggen dat de markt krijgt wat zij wil. Als zij een beproefde traditionele studie met alle voor- en nadelen wil, zoals het geval is met radio, dan voeren we die uit. As de markt ons, zoals bij OOH, vraagt de grenzen te verleggen en te innoveren op het gebied van de currency, dan gaan we daar ook op in. De nieuwe OOH-studie wordt nu beschouwd als een van de meest innoverende in Europa.
 
Het hangt dus allemaal af van de wil van de markt, wij zijn slechts haar nederige dienaren.
 
Als je het over de markt hebt, bedoel je vooral de media, toch?
 
Het zijn inderdaad vooral de media die de agenda van het CIM bepalen, maar ik denk dat de media en de bureaus vrij goed op één lijn zitten wat hun noden betreft. 
Met uitzondering van digital misschien, waar het een beetje ingewikkelder is. Hoewel bureaus en adverteerders heel goed weten wat zij willen - namelijk zeer gedetailleerde gegevens, bij voorkeur in real time en bij voorkeur op basis van een telling in plaats van een steekproef of panel, gegevens die zij kunnen matchen met hun eigen data - hebben de meeste media nog niet echt een gemeenschappelijke visie, zoals nu het geval is voor televisie.
 
Ook op het gebied van cross-mediaal strategisch onderzoek lopen de verwachtingen van de stakeholders nogal uiteen. In dit verband moet ook rekening worden gehouden met het meetproject van de Vlaamse regering. Die wil de markt helpen een kwantumsprong te maken op basis van een crossmediale meetmethode voor tv, radio en digitaal. Die zou zowel een tactische als een strategische norm kunnen worden en, als alles goed gaat, een toegevoegde waarde voor alle partijen.
 
Tijdens de debatten die we deze week op jullie website kunnen volgen, valt vaak de term 'use case'.
 
Dat is essentieel. Er zijn zeer verschillende use cases voor elk lid van de tripartite. De verzoeken moeten dus zo specifiek mogelijk zijn, als je wilt dat het CIM kan reageren. Ik kom terug op het voorbeeld van de VIA en het belang van een 'gemeenschappelijke visie', het belang van een platform dat iedereen in grote lijnen onderschrijft om vooruit te komen, ook al zijn er nog meningsverschillen. Dat is precies wat het CIM nodig heeft.
 
Helen, wat is je het meest opgevallen tijdens de televisiedebatten? Met in je achterhoofd je blik en ervaring aan adverteerderszijde?
 
Wat mij het meest verbaasde, en aangenaam verrast heeft, was dat iedereen een zeer positief beeld had van het CIM en zijn rol voor de markt. Dat was echt voelbaar in alle debatten, zelfs in dat van de digital natives.
 
Daarnaast is het natuurlijk absoluut noodzakelijk om het CIM te betrekken bij de evolutie van onze vakgebieden en disciplines, bij de veranderingen die de digitale technologie teweegbrengt. Zijn voortbestaan hangt ervan af.
 
Naast onze fundamentele waarden die kwaliteit en onafhankelijkheid zijn, worden innovatie, hybride oplossingen en time to market de nieuwe sleutelwoorden. En om dit mogelijk te maken, moeten alle spelers in het communicatie-ecosysteem samenkomen en precies definiëren wat hun behoeften zijn, wat ze samen willen doen en welke budgetten ze daarvoor willen uittrekken.
 
Meer in het algemeen stel ik ook vast dat het belangrijk en noodzakelijk is ons lokale ecosysteem goed te positioneren, en dat de wil bestaat om samen een stappenplan op te stellen. Voor het overige merk ik ook dat de silo-visie verdwijnt; wij zijn nu op zoek naar een globale perceptie van de consument.
 
Stef Peeters: Om in te haken op wat Helen net zei, wil ik toevoegen dat het echte werk nu begint... Als we het hebben over de wil om samen te werken, moeten we deze intenties vertalen in duidelijke doelstellingen, ook op operationeel niveau. Dat brengt me nogmaals bij de use cases.
 
Welke uitdagingen wachten er concreet de komende jaren?
 
Samengevat moeten we in de eerste plaats eindelijk tot cross-platform metingen komen, waarbij we het hebben over dezelfde inhoud die op verschillende devices wordt geleverd, iets wat we momenteel niet op nettobasis kunnen meten. En het is deze meting die ons ongetwijfeld in staat zal stellen de problemen in verband met crossmediale cijfers op te lossen...
 
Dan is er nog de kwestie van de data-audits, die ook een grote uitdaging vormt voor de komende jaren. Deze activiteit is CIM niet geheel vreemd, aangezien wij altijd al de data betreffende de verspreiding van de pers gecontroleerd hebben, maar in de huidige context, voor digitale data (en meer bepaald wat het gebruik van de eigen data van de gebruikers betreft) moeten wij verder gaan.
 
Tot een paar jaar geleden werden enkel de onafhankelijke gegevens die zij genereerden door de JIC's als betrouwbaar beschouwd. Dit is aan het veranderen. Wij zullen altijd onafhankelijke studies nodig hebben, maar het ecosysteem is zo complex geworden dat wij niet langer alles kunnen bijhouden. Vandaar de noodzaak om externe bronnen te integreren.
 
We beschikken op dat vlak over twee goede ervaringen met enerzijds de meting van het internetverkeer die wij al 20 jaar aanbieden en anderzijds, meer recentelijk, de certificering van logbestanden voor het online beluisteren van radio.
 
Laatste vraag. Is de staff van het CIM talrijk genoeg om al deze uitdagingen waar te maken?
 
Dat is een gevoelige kwestie. Het aantal en de profielen moeten kloppen. Hoewel de profielen de laatste tien jaar aanzienlijk geëvolueerd zijn, kunnen we alleen maar vaststellen dat het niet volstaat. 
En het is des te gecompliceerder omdat de profielen die we zoeken ook de meest gegeerde op de markt zijn... Wij moeten dus rekenen op zowel de aanwervingen als op de interne opleiding. Ik ben trouwens van plan zeer binnenkort een plan in te dienen om onze teams in de komende jaren te versterken.

Archief / INTELLIGENCE