Fr


Close

MEDIA

Total Video: de mogelijkheid van een nieuw nationaal (openbaar) aanbod, door Fred Bouchar (MM)

Zondag 10 Oktober 2021

Total Video: de mogelijkheid van een nieuw nationaal (openbaar) aanbod, door Fred Bouchar (MM)

Blijven investeren in inhoud van hoge kwaliteit, hun bedrijfsmodel versterken en het medium tv in versneld tempo digitaliseren. Dit zijn de uitdagingen die de VIA-leden willen aangaan met hun nieuwe video-ecosysteem.

Met de creatie van een AVOD-aanbod op VRT NU voor 2022 willen de Vlaamse openbare zender en Var bijdragen tot het project van VIA: dat van een "100% digitaal model voor tv-reclame. Dit wil zeggen adserver-based, geconnecteerd in een video ecosysteem met alle digitale planningsmogelijkheden".

Dit is goed nieuws voor het lokale TV-aanbod, in een tijd waarin "de reclame-inventaris van de zenders wordt kleiner in een context van een grote vraag", zoals Bernard Cools opmerkt in zijn laatste Seen from Space.
 
Het aanbod van Var zal reclameruis niet onmiddellijk oplossen, maar deze nieuwe inventaris, die waarschijnlijk de 3,6 miljoen gebruikers van het eerste Vlaamse streamingplatform zal bereiken, zal zeker worden verwelkomd door adverteerders. Dit is een 'unserved-audience', dat een aanvulling vormt op het privéaanbod.
 
Ook is bekend, zoals blijkt uit een studie van DPG Media en Profacts voor VTM GO, dat reclame beter is geïntegreerd in BVOD-platforms dan in YouTube-kanalen. Wat voor VTM GO geldt, zou ook voor VRT NU moeten gelden - met uitzondering misschien van de factor reclame-acceptatie, waarmee ongetwijfeld rekening zal moeten worden gehouden: de trouwe kijkers van de publieke zender hebben niet dezelfde gewoonten als die van VTM, die altijd met reclame zijn gevoed... 
 
Wetende dat OLV-reclame een sterke groei doormaakt (21,5% in de laatste UMA Digital Benchmark) en dat video nu een van de belangrijkste motor van programmatic is. Deze aankoopmethode wordt thans door een meerderheid van adverteerders en bureaus toegepast (zie het laatste IAB Europe-rapport dat deze week is vrijgegeven), en zal uiteraard door Var worden aangeboden.
 
Tenslotte zou men in een tijd van consolidatie, aan de vooravond van de fusie DPG/Rossel/RTL en de mogelijkheid van een nationaal commerciële tv- en/of video-aanbod, ook kunnen zeggen dat de openstelling van de VRT wellicht een kans is voor de publieke zenders om zich op dit niveau te positioneren.
 

Archief / MEDIA