Fr


Close

MEDIA

Facebook reageert op de beschuldigingen van Frances Haugen

Dinsdag 5 Oktober 2021

Veel media zijn het erover eens dat het interview van Frances Haugen afgelopen zondag tijdens 60 Minutes van CBS ernstige gevolgen zal hebben voor Facebook. Zo schrijft Slate dat Haugen de grootste bedreiging in de geschiedenis van Facebook zou kunnen zijn, terwijl Rolling Stone het een verraad aan de democratie noemt. Ondertussen heeft het sociale netwerk gereageerd op de beschuldigingen van zijn voormalige data scientist die aan de basis lag van de lekken die leidden tot de publicatie van de Facebook Files door Wall Street Journal. 
 
In een verklaring begon Lena Pietsch, director of policy communications, met uit te leggen dat de teams van Facebook elke dag hard werken om de vrijheid van meningsuiting van gebruikers te beschermen en te waarborgen, terwijl ze rekening houden met de noodzaak om het platform veilig en positief te houden: “We blijven aanzienlijke vooruitgang boeken in het bestrijden van de verspreiding van fake news en schadelijke inhoud. Suggereren dat wij slechte inhoud aanmoedigen en niets doen is gewoon niet waar.”
 
Lena Pietsch komt vervolgens terug op de investeringen van Facebook in de bestrijding van fake news, waarbij ze de enige verantwoordelijkheid van het bedrijf in deze zaak weerlegt. “Als een wetenschappelijke studie de exacte oplossing voor dit complexe probleem had geïdentificeerd, zouden tech, overheden en de samenleving het al lang geleden hebben opgelost”, aldus Pietsch. Ze herinnert eraan dat de bestaansreden van Facebook niet is om haatdragende inhoud te propageren: die is immers "slecht voor adverteerders en dus slecht voor de zaken”.
 
Ze komt ook terug op de algoritmewijziging van 2018 die geacht werd interacties voorrang te geven op basis van je engagement rate. “Het doel van de ranglijst van Meaningful Social Interactions zit vervat in de naam. Het is de bedoeling de ervaring van de mensen te verbeteren door voorrang te geven aan posts die de meeste interacties uitlokken, waaronder gesprekken tussen familieleden of een vriendenkring. Uit studies blijkt dat de polarisatie van meningen in de VS al jaren toeneemt, lang voor de komst van platforms als Facebook.”
 
Het persbericht vermeldt ook dat 35.000 mensen zich bezighouden met de beveiliging van inhoud en herinnert aan de stopzetting van de plannen voor Instagram voor kinderen.

Archief / MEDIA