Fr


Close

INTELLIGENCE

EDMO: een nieuwe Belux-hub in de strijd tegen fake news

Vrijdag 9 Juli 2021

EDMO: een nieuwe Belux-hub in de strijd tegen fake news

Het in juni 2020 door de EU gelanceerde European Digital Media Observatory (EDMO) dat verantwoordelijk is voor de bestrijding van desinformatie, zal in onze regio's een tweede hub openen. Die groepeert een reeks Belgische, Luxemburgse en zelfs Franse spelers, zoals de VUB (die verantwoordelijk is voor van de coördinatie van het project), de Université Saint-Louis, Mediawijs, EU Disinfolab, Agence France-Presse, RTL Luxembourg en Athens Technology Center, ook met de steun van RTBF.
 
Het is een van de acht projecten die EU-financiering hebben ontvangen voor het opzetten van nationale en multinationale observatoria voor de strijd tegen desinformatie.
 
Ter herinnering, het EDMO had al een BeNe-cel (Vlaanderen / Nederland) gesubsidieerd, onder leiding van Knack en de VRT voor Vlaanderen in samenwerking met de KU Leuven, evenals het Antwerpse bedrijf Textgain dat software ontwikkelt die via AI haatberichten of fake news in teksten kan opsporen. In Nederland zijn de universiteiten van Amsterdam en Leiden bij het project betrokken, naast het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, het Algemeen Nederlands Persbureau (ANP) en het collectief Bellingcat, gespecialiseerd in factchecking.

Archief / INTELLIGENCE