Fr


Close

BRANDS

(Don't) Eat this!, door Griet Byl (MM)

Zondag 4 Juli 2021

(Don't) Eat this!, door Griet Byl (MM)

Ken je Mayoreo? Ja hoor, dat is precies wat je denkt: een combinatie met de textuur van mayonaise en de smaak van Oreo die gelanceerd zou zijn door Heinz. Voor je kokhalzend je ogen ten hemel slaat en je afvraagt waarbij je dat in godsnaam zou moeten eten, kunnen we je geruststellen. De foto van de typische flacon met daarin een vuilwit gespikkeld goedje verscheen op de Instagram-pagina van DoctorPhotograph, een account dat gespecialiseerd is in fake product designs – en overigens geregeld uitpakt met straffe staaltjes van vakmanschap.

Ondertussen bevestigden beide merken dat ze weliswaar geïntrigeerd waren door het idee, maar dat er – gelukkig! - geen plannen waren om deze creatie verder uit te werken en te ontwikkelen. Toch zou het niet de eerste eigenaardige innovatie van beide merken zijn in hun zoektocht naar productverbreding en gammaverdieping. Vorig jaar nog kwam Heinz met ‘Heinz Creamz’ waarmee consumenten ijsjesversies – ja, dat lees je goed - van hun favoriete sauzen konden creëren. Ook Oreo is niet vies van experimenten met zijn mythische koekjes die al dan niet in de smaak vallen van zijn schare trouwe fans (Cherry Coke tot daar aan toe, maar Kettle Corn, seriously?).

Want brand lovers hebben Heinz en Oreo nu eenmaal en die band met hun community spelen ze wat graag uit in hun communicatie. Met succes trouwens, want toen Heinz dat historisch en in de eerste plaats geassocieerd werd met ketchup, bijvoorbeeld ook de Amerikaanse mayonaisemarkt wilde veroveren, maakte het slim gebruik van een foto gepost door een fan op reis in een van de Verenigde Arabische Emiraten, met daarop een fles Mayochup (de combinatie van mayonaise en ketchup), al verkrijgbaar in het Midden-Oosten. Daarop lanceerde het merk een poll via de sociale media met de vraag of het dat product ook in andere landen op de markt moest brengen. Resultaat: een miljoen stemmen, een heftig debat zoals dat alleen op Twitter kan ontsporen en een stijging van de brand awareness met 28%.

Het zijn maar een paar voorbeelden die illustreren hoe krachtig het engagement ten opzichte van een iconisch merk kan zijn, ook in tijden van merkmoeheid zoals de onze (sla er de Meaningful Brands van Havas maar op na). Het exacte recept moeten we je helaas schuldig blijven, maar dat bevat ongetwijfeld ingrediënten als kwaliteit, sexyness en emotie.

Misschien is de queeste naar die receptuur wel een fijne bron van experimenten tijdens de komende zomerbreak. In dat verband hebben we maar een goede raad: wat je de volgende weken ook doet, doe het goed. Met zin en overtuiging. Onze volgende zondagse Brunch serveren we graag op 22 augustus.

Archief / BRANDS