Fr
Close

CREATIONS

mortierbrigade transformeert een strand in een massagraf voor Vluchtelingenwerk Vlaanderen

Donderdag 1 Juli 2021

mortierbrigade transformeert een strand in een massagraf voor Vluchtelingenwerk Vlaanderen

mortierbrigade heeft een choquerende sensibiliseringsactie bedacht voor de organisatie Vluchtelingenwerk Vlaanderen die de Europese migratiepolitiek aan de kaak stelt.

Op 1 juli, de traditionele start van de zomervakantie, ontdekten inwoners van Zeebrugge en dagjestoeristen honderden zandsculpturen op het strand met menselijke afmetingen van baby’s, kinderen en volwassenen, elk onder een wit strandlaken en vergezeld van de boodschap: ‘Searching for a place for your towel? 621 people drowned searching for a place to live’.
 
De 621 sculpturen staan symbool voor de migranten die in het eerste trimester van 2021 verdronken in de Middellandse Zee. Volgens de meest recente cijfers van de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) is dat aantal ondertussen al gestegen tot 827. Een dramatische evolutie: in heel 2020 lieten 375 mensen het leven tijdens de oversteek naar het Europese vasteland…

Vluchtelingenwerk Vlaanderen wil via deze actie de Belgische regering aansporen om zijn engagement voor fundamentele mensenrechten te respecteren. De organisatie dringt tegelijkertijd aan om het Life At Sea-verdrag (SOLAS) na te leven. De Belgische regering engageert zich hiertoe namelijk in het regeerakkoord.

Archief / CREATIONS