Fr


Close

MEDIA

RTL en Talpa fuseren in Nederland

Dinsdag 22 Juni 2021

RTL en Talpa fuseren in Nederland

In Nederland hebben RTL Nederland en Talpa Network hun fusieplannen aangekondigd. Het nieuwe concern dat voor 70% in handen zal zijn van RTL Nederland en voor 30% van Talpa, komt onder leiding te staan van RTL-topman Sven Sauvé; Pim Schmitz, de huidige CEO van Talpa Network, treedt toe tot de board van RTL Nederland die zal worden voorgezeten door Elmar Heggen, COO en Deputy CEO van RTL Group.
 
De content afdelingen van Talpa Network vallen niet onder de deal, maar zullen wel samenwerken met RTL Nederland voor de ontwikkeling van nieuwe formats voor de lineaire zenders van de nieuwe groep en voor het streamngplatform Videoland.
 
Op basis van de resultaten van 2020 zou de nieuwe groep 909 miljoen euro inkomsten en een ebita van 84 miljoen vertegenwoordigen.
 
Thomas Rabe, CEO van RTL Group: "Na het fusieplan van TF1 en M6 in Frankrijk is deze toenadering de tweede etappe ter versterking van onze broadcasting activiteiten in Europa. De nieuwe crossmediale groep zal beschikken over de vereiste omvang, middelen en creativiteit om de concurrentie aan te gaan met de globale platformen in Nederland, wat betreft de investering in premium content, de meest geavanceerde ATV-oplossingen en de ontwikkeling van Videoland, de grootste lokale streamingdienst voor de Nederlandse gebruikers."

Ter herinnering Talpa Network dat in 2017 opgericht werd door John de Mol, groepeert vier tv-zenders - SBS6, Net5, Veronica en SBS9 -, vier radiostations - Radio 538, Sky Radio, Radio Veronica en Radio 10 -, het videostreamingplatform Kijk, het audiostreamingplatform Juke en het e-commerce platform VakantieVeilingen. Anderzijds richtte John De Mol ook een contentgroep op met Talpa Entertainment Productions, Talpa Concepts en Talpa Distribution.

DPG Media en Ziggo/Vodafone grijpen dus naast de buit bij onze noordeburen. De deal moet wel nog worden goedgekeurd door de bevoegde instanties en de Europese Commissie.

Archief / MEDIA