Fr


Close

INTELLIGENCE

'You and Corona', vol 4

Maandag 29 Maart 2021

'You and Corona', vol 4

Zes maanden na ACC's derde You and Corona Survey stond een vierde editie op het programma. Oorspronkelijk werd gehoopt dat die de effecten na het einde van de pandemie zou kunnen meten en zien hoe goed of slecht de sector herstelde. "Zoals het lijkt, zitten we er nog steeds middenin en hebben we geen idee wanneer het zal eindigen", aldus de ACC. "Ondertussen bleek 2020 een annus horribilis voor de sector."

Zo zagen zeven van de tien bureaus hun inkomen dalen tegenover 2019, de helft zelfs met 50% of meer. Het waren vooral de activation- en evenementenbureaus die zwaar getroffen werden, terwijl content, digitale PR & Influencers en een groot deel van de full-service bureaus de schade konden beperken.

20% van de bureaus zette niemand op tijdelijke werkloosheid, maar 20% deed dat wel voor met dan 75% van zijn personeel. Ook hier kregen vooral de eventbureaus het hard te verduren. 50% van de bureaus zette de technische werkloosheid stop in 2020. 16% denkt dat ze ook na het tweede kwartaal van 2021 nog van deze maatregel moeten gebruikmaken. De helft van de bureaus moest niemand laten vertrekken.

Hoewel een op drie nog niet weet of ze mensen zullen toelaten thuis te werken na de pandemie, gaat de algemene voorkeur uit naar een gemiddelde van twee dagen thuiswerk. "Veel bureaus lijken zichzelf na 1 jaar Corona opnieuw uitgevonden te hebben en nieuwe diensten te hebben ontwikkeld, ander talent aangenomen en hun manier van werken op afstand opnieuw georganiseerd", aldus de ACC.

51% van de bureaus verwacht dat de marges nog sterker onder druk zullen staan in 2021 (nog veel maar wel 10% minder dan in augustus). 64% verwacht meer geconsolideerde budgetten bij minder bureaus (dat was nog 69% in augustus). In de vorige golf verwachtte 47% van de bureaus dat de zaken opnieuw zouden normaliseren na het tweede kwartaal van 2020. Dat aantal daalde tpt 37%. 23% denkt zelfs dat het nog tot 2022 zal duren.

"Naast de onzekerheid dat projecten en pitches worden uitgesteld of geannuleerd, is er nog een grote zorg naar voren gekomen en dat is de veerkracht van medewerkers en het beheersen van stress. Zowel bij de full service als de PR-bureaus is dit laatste zelfs voor 8 op de 10 zaakvoerders hun grootste zorg", schrijft de ACC nog. "Krijgen we meer perspectief in Q2 of moeten we wachten tot Q3; dat is de vraag."

Ontdek meer info hier.

Archief / INTELLIGENCE